NOS Sport Honkbal

Honkballers verslaan Italië en krijgen nog één kans voor Spelen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland dwingt herkansing af voor ticket Spelen met winst op Italië
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse honkballers hebben op het olympisch kwalificatietoernooi hun laatste wedstrijd gewonnen. Ze klopten in Bologna aartsrivaal en gastland Italië: 8-3.

Ondanks de zege greep Oranje naast het ticket voor de Olympische Spelen. Dat ging verrassend naar Israël, dat in zijn laatste partij Zuid-Afrika klopte (11-1) en Oranje op basis van het onderlinge resultaat (8-1) achter zich hield.

Tweede kans op olympisch ticket

Nederland werd, dankzij de winst op Italië, tweede achter Israël. Daardoor krijgt Oranje in het voorjaar van 2020 een tweede kans om deelname aan de Spelen af te dwingen. Op het intercontinentale OKT verdient de winnaar het laatste ticket voor Tokio.

Eindstand OKT honkbal

Land Punten
Israël 5-8
Nederland 5-8
Tsjechië 4-4
Spanje 4-4
Italië 5-4
Zuid-Afrika 5-0

Europees kampioen Nederland moest winnen van Italië om nog zicht te houden op Tokio en beide ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd. De formatie van bondscoach Evert-Jan 't Hoen, met Orlando Yntema als startend werper, kreeg pas in de vierde inning een man in scoringspositie.

Dat was ook meteen een succesvolle inning voor Oranje. Dwayne Kemp, Roger Bernadina, Kalian Sams en Sicnarf Loopstok zetten Nederland op een 4-1 voorsprong.

In de zesde inning kwam Italië weer dichterbij. Een homerun van Alessandro Vaglio leverde, dankzij Chris Colabello op het tweede honk, twee punten op. Met Tom Stuifbergen, Kevin Kelly, Diego Markwell en Juan Carlos Sulbaran op de werpheuvel voor Nederland kwam Italië daarna nog dicht bij de gelijkmaker.

Beslissing in laatste inning

Die kwam er echter niet, want Oranje besliste in de laatste inning de score in Nederlands voordeel. Sharlon Schoop, Bernadina, Hendrik Clementina en Ademar Rifaela maakten er, dankzij Italiaanse foutjes en mooie honkslagen, nog 8-3 van.

In aanloop naar de laatste wedstrijd van Oranje bij het OKT maakten we onderstaande reportage.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oranje perplex: waar komen de honkballers van Israël opeens vandaan?
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame