'Black bloc'-demonstranten bij het protest in Parijs AFP

Bij protesten in Parijs heeft de politie minstens 163 mensen aangehouden. Bijna 400 betogers zijn door agenten bekeurd, omdat ze demonstreerden op plekken waar dat niet mocht. Demonstraties bij overheidsgebouwen, de Champs-Élysées en de Eiffeltoren waren verboden. In de stad vonden vandaag meerdere betogingen plaats.

Anarchistische zogenoemde 'black bloc'-activisten zorgden voor de meeste commotie in de Franse hoofdstad. Zij hadden zich gemengd tussen 15.000 deelnemers aan een klimaatmars en gedroegen zich agressief. Ze sloegen gevels van winkels stuk en vielen een bank aan.

De massaal aanwezige politie greep in met traangas en vuurde rubberen kogels af:

Protest in Parijs escaleert: politie zet traangas en rubber kogels in

Het geweld escaleerde dusdanig dat milieuorganisaties hun aanhang opriepen om weg te gaan. "Neem geen enkel risico en verlaat de mars", twitterde Greenpeace. "Er is niet voldaan aan de voorwaarden voor een geweldloze mars."

De protesten zijn nog niet voorbij maar alles lijkt nu rustiger te verlopen.

Vanochtend betoogden de gele hesjes in Parijs. Ze probeerden de Champs-Élysées op te komen, wat niet was toegestaan. De politie greep in en gebruikte traangas om de menigte te verspreiden.

Een demonstratie van de vakbonden tegen de pensioenhervormingen van president Macron, elders in de stad, verliep vreedzaam.

"Je kunt zeggen dat de herfst van de regering-Macron is begonnen", legt correspondent Frank Renout uit. "Hij is nog steeds niet heel erg populair. Een op de drie Fransen steunt hem ongeveer. En de gele hesjes en vakbonden hebben aangekondigd dat ze meer willen demonstreren. Aanstaande dinsdag staat opnieuw een actiedag op het programma."

Maandenlang demonstreerden de gele hesjes tegen het beleid van president Macron. Die demonstraties leidden regelmatig tot chaos en geweld. Ook in de zomer werd geprotesteerd, maar op kleinere schaal.

STER reclame