Hilton met president Reagan Hollandse Hoogte

De Amerikaanse zakenman Barron Hilton is op 91-jarige leeftijd overleden. Hilton was zoon van de oprichter van de hotelketen en leidde het bedrijf jarenlang. Daarnaast was hij filantroop en een van de oprichters van American-footballcompetitie AFL.

Toen Hilton in 1927 werd geboren had zijn vader al een keten van hotels. Als tiener werkte hij als parkeerbediende bij een van de hotels in Los Angeles. Na tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de marine te hebben gediend en verschillende baantjes in het bedrijfsleven, werd hij in 1954 vice-president van Hilton Hotels.

In de dertig jaar dat hij het bedrijf leidde bouwde hij het uit tot een wereldwijde keten van luxe hotels, met vestigingen als het Waldorf Astoria in New York en de legendarische Flamingo in Las Vegas.

Super Bowl

Eind jaren vijftig was hij betrokken bij de oprichting van de American Football League, een alternatief voor de machtige National Football League. Na enkele jaren werd besloten de twee kampioenen van de twee footballcompetities tegen elkaar te laten spelen, waarmee in 1967 de Super Bowl was geboren.

In 2010 was Hilton een van de miljardairs die beloofden de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen, op initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates en belegger Warren Buffet. Hij was een van de eerste veertig leden van The giving pledge. Hilton beloofde het grootste deel van zijn fortuin na te laten aan de charitatieve Hilton-stichting, die zich onder meer inzet voor noodhulp bij natuurrampen, pleegzorg en aids-bestrijding.

Bij zijn dood had Hilton acht kinderen, vijftien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, onder wie beroemdheid Paris Hilton. Zij roemde haar opa op Twitter.

STER reclame