NOS Sport

Volleyballers op naar strijd met Duitsland op EK: 'We hebben kans'

Oranje te voorspelbaar? 'Michael Jordan was ook niet te stoppen'

De Nederlandse volleybalmannen spelen vanmiddag op het EK volleybal in Apeldoorn tegen Duitsland. Op het spel staat een plek in de kwartfinales. Maar dat is niet het enige voor Oranje's sterspeler Nimir Abdelaziz. Voor hem staat de ontmoeting met Duitsland ook in het teken van het weerzien met oude bekenden.

De bondscoach van Duitsland, de Italiaan Andrea Giani, was twee jaar lang zijn coach bij het Italiaanse Revivre Milano. En Abdelaziz kent ook de rest van de coachingsstaf van de Duitsers goed.

Dat is een fijne bijkomstigheid voor Nederland en de eventueel uit te stippelen tactiek, maar het betekent uiteraard ook dat de technische staf van Duitsland Abdelaziz goed kent. Volgens de sterspeler van Oranje is dat echter geen probleem.

Nimir Abdelaziz

"Natuurlijk kent Giani mij iets meer dan andere coaches", zegt de diagonaalspeler die niet verwacht dat dat een groot voordeel zal zijn voor de Duitsers. "Andere teams laten zich ook niet meer verrassen door mijn spel."

Michael Jordan

Bondscoach Roberto Piazza, net als zijn Duitse collega van Italiaanse afkomst, geeft toe dat de speelstijl van Oranje en Abdelaziz te voorspelbaar kan worden. "Elk team kan zich voorbereiden op de tegenstander," weet hij.

Het doet voor Nederland echter niets af aan de voorbereiding en de manier waarop het duel wordt aangegaan. "In het basketbal kende ook elke trainer en speler op een gegeven moment Michael Jordan. Toch konden ze hem nooit stoppen", aldus Piazza.

Bondscoach Roberto Piazza

De bondscoach beaamt dat Abdelaziz een belangrijke speler voor zijn Oranje is, maar roemt ook het collectief. "Dankzij zijn teamgenoten kan Abdelaziz zo'n belangrijke rol vervullen. Hij maakt veel punten en zweept het team op. Dat is ook wat we zaterdag nodig hebben tegen Duitsland."

'Goede loting'

Tegen de nummer twee van het afgelopen EK, die dit toernooi wel al drie keer verloor, verwacht Piazza een buitengewone inzet van zijn spelers. Zeker gezien de beslissende fase waarin het toernooi zich bevindt. "We moeten denken dat elk punt beslissend is en niet de knop aan- en uitzetten, afhankelijk van het belang van de score."

Abdelaziz kijkt op zijn beurt uit naar het duel in de achtste finales en vindt de loting tegen de Duitsers een goede. "Het is zeker een Europees topteam, maar iedereen die we in deze fase van het toernooi zouden kunnen tegenkomen, is een topteam."

"Het wordt een lastige wedstrijd", voorspelt hij. "Maar we zijn zeker niet kansloos."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl