Protest verbranding koran neemt toe

Aangepast op

Protesten in Afghanistan tegen het verbranden van een koran hebben opnieuw geleid tot geweld. In Kandahar vielen dit weekend twaalf doden en tientallen gewonden. Bij een zelfmoordaanslag op een NAVO-basis in Kabul raakten 3 soldaten gewond.

In Jalalabad zijn honderden mensen de straat opgegaan. Ze blokkeerden wegen en riepen in leuzen de Amerikanen op om het land te verlaten. Ook staken ze een portret van president Obama in brand.

De woede is het gevolg van de actie van een dominee, die vorige week in Florida een koran verbrandde. Predikant Terry Jones voerde een 'rechtszaak' tegen het boek en veroordeelde het tot de brandstapel.

Vermoord

Toen het nieuws doordrong in Afghanistan, bestormde een woedende menigte van 3000 mensen een VN-complex in Mazar-i-Sharif en vermoordden zeven VN-medewerkers, vier Nepalese bewakers, een Noor, een Zweed en een Roemeen.

De Russische leider van het complex kon de menigte overtuigen dat hij een moslim was en werd gespaard. Drie Afghaanse medewerkers konden ongezien opgaan in de menigte.

De VN heeft aangekondigd het land niet te verlaten. Wel worden de medewerkers in Mazar-i-Sharif overgeplaatst, omdat het gebouw compleet werd vernield.

Veroordeeld

De Amerikaanse president Obama heeft zowel het verbranden van de koran als het geweld in Afghanistan scherp veroordeeld.

"Het schenden van een heilige tekst getuigt van extreme intolerantie en onverdraagzaamheid", meent de president. "Maar daarom onschuldigen aanvallen en vermoorden is schandelijk."

Obama noemde Terry Jones niet bij naam.

Gelijk

In een interview met het Britse persbureau Reuters zegt Jones nog meer protest te willen gaan voeren. Eind april wil hij bij de grootste moskee in de VS demonstreren. Of hij van plan is ook daar een koran te verbranden, wilde hij niet zeggen.

Jones meent dat het geweld in Afghanistan zijn gelijk bewijst. "Het is natuurlijk vreselijk dat er doden vallen. Maar het toont wel aan dat de islam een radicale stroming kent. Als mijn buurman mij beledigt, heb ik nog niet het recht in te breken en hem te vermoorden."