ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 21/9: Airborne-herdenking en vissen naar plastic in de Waal

Goedemorgen! Prinses Beatrix en de Britse kroonprins Charles wonen vandaag de Airborne-herdenking bij op de Ginkelse Heide. En het is World Cleanup Day.

Het wordt een stralende dag. De zon schijnt volop nauwelijks gehinderd door bewolking. Het wordt 21 tot 25 graden bij een matige zuidoostelijke wind. Morgen wordt het nog iets warmer. Later op de dag neemt wel de kans op een bui toe. De nieuwe week verloopt wisselvallig en een stuk minder warm.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

 • Op de Ginkelse Heide is de Airborne-herdenking. Daar landden op 18 september 1944 ruim 2000 geallieerde parachutisten als onderdeel van operatie Market Garden. Prinses Beatrix en de Britse kroonprins Charles wonen de herdenkingsbijeenkomst bij. Live te zien bij de NOS, vanaf 10.45 uur op NPO 1, via de website of de app en tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1.
 • Het is World Cleanup Day - en Nederland doet daar voor de tweede keer aan mee. Wetenschappers onderzoeken op de rivier de Waal hoeveel schadelijke stoffen en plastic in het water zitten.
 • En in Veenendaal vindt een wel heel bijzonder Nederlands Kampioenschap plaats, namelijk het NK Speedcubing. Wie lost zo snel mogelijk een Rubik's Cube (of een andere kleurrijke kubus) op?

Zo zag het WK Speedcubing er een paar jaar geleden uit:

WK Rubik's Cube

Wat heb je gemist?

De aangekondigde 'bestorming' van de luchtmachtbasis Area 51 in de Amerikaanse staat Nevada is rustig verlopen. Er zijn drie mensen opgepakt: een vanwege het betreden van het terrein van de basis (dat is streng verboden) en twee vanwege aanstootgevend gedrag en alcoholmisbruik.

Tot nog toe zijn er naar schatting zo'n 2300 mensen naar de omgeving van Area 51 gekomen naar aanleiding van een oproep op Facebook om de basis te 'bestormen. Sommigen beweren dat er op het terrein ufo's en buitenaardse wezens te zien zijn. Op het in de oproep genoemde tijdstip van 15.00 uur lokale tijd waren er ongeveer 150 nieuwsgierigen bij de zwaar bewaakte ingang van het complex, maar van een bestorming was geen sprake.

Volgens lokale autoriteiten komen de aanwezigen, van wie sommigen verkleed zijn in ruimtepakken of als aliens, alleen maar om te zien wat er gebeurt. "Ze zijn hier om lol te maken."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een zeldzaam tuinfeestje in het Witte Huis. President Trump had voor een bezoek van de Australische premier Morrison een diner georganiseerd in de Rose Garden van het Witte Huis.

Terwijl het buiten vooral ging over de controverse over Trumps gesprekken met Oekraïne (zie boven), probeerden de gasten aan tafel het vooral luchtig te houden. Toen een Republikeinse senator gevraagd wat hij vond van het nieuws antwoordde hij: "Ik kijk ernaar uit om feest te vieren", zonder op de materie in te gaan.

En dat lijkt te zijn gelukt, als we de foto's mogen geloven:

 • AFP
  Morrison en Trump brengen een toost uit
 • AFP
  Voor het diner waren prominente gasten uit de VS en Australië uitgenodigd
 • EPA
  De Australische golfer Greg Norman zit naast Melania Trump
 • EPA
  Het menu, met daarop onder andere ravioli van aardpeer, tong en eetbare bloemen van de courgette
 • EPA
  Op de achtergrond speelde het strijkorkest van het Amerikaanse leger, hier de repetitie
 • AFP
  Gasten luisteren naar het optreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl