Eva Jinek en Beau van Erven Dorens bij de verkiezing van Beau tot omroepman van het jaar in 2018 ANP

Presentatrice Eva Jinek verlaat na 15 jaar de publieke omroep. Ze heeft voor vier jaar getekend bij RTL, waar ze met Beau van Erven Dorens om en om de latenighttalkshow gaat presenteren. Televisiedeskundigen zijn enthousiast. En ook RTL-collega's die op vrijdag bij haar aan tafel zaten reageerden blij.

Jinek begon er zelf niet over in de uitzending, maar John van de Heuvel, vaak te gast bij RTL Boulevard, bracht de overstap wel meteen ter sprake toen het ging over een quotum voor vrouwen in het bedrijfsleven: "RTL heeft het vandaag goed begrepen", zei hij. Andere tafelgast Loretta Schrijver vulde aan: "Ik ben reuze blij dat je naar RTL komt, dit is natuurlijk een meesterlijke zet van onze nieuwe directeur Peter van der Vorst."

Bekijk hier het fragment:

Eva Jinek: 'Reacties op overstap heel lief'

Presentatrice Floortje Dessing was minder blij: "Het is heel erg jammer dat Eva weg gaat bij de publieke omroep." Toen moest Jinek toch wel reageren. "Ik ben heel blij om dit soort mooie dingen te horen van jullie. Ik vind het ook erg om weg te gaan."

Andere reacties

De overstap van Jinek werd niet alleen aan tafel besproken. Er waren ook veel andere reacties: "Het is een glorieuze dag voor RTL, en ook voor Eva", zegt Bert van der Veer, die in 2013 het programma Jinek bij omroep WNL regisseerde. "Ze zal blij zijn, al zal ze het ook een beetje eng vinden."

Jinek (41) heeft een lange staat van dienst bij de publieke omroep. Ze begon haar carrière op de buitenlandredactie van de NOS, na een studie Amerikaanse geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Vanaf 2008 presenteerde ze journaaluitzendingen.

In het voorjaar van 2010 is ze de beoogde presentatrice van Nieuwsuur, naast Twan Huys. Het gaat echter niet door, omdat de redactie twijfelt aan haar journalistieke onafhankelijkheid in het licht van haar toenmalige relatie met strafpleiter Bram Moszkowicz. Wel wordt ze presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Eva Jinek in de radiostudio voor het programma Met het Oog op Morgen, 2010 ANP

Na drie jaar stapt Jinek over van de NOS naar omroep WNL. Daar presenteert ze samen met Merel Westrik een ontbijtprogramma, op zondagochtend maakt ze het praatprogramma Eva Jinek op Zondag.

In 2013 gaat ze aan de slag voor KRO-NCRV, waar ze wederom een eigen talkshow krijgt: Jinek. Eerst op zondagmiddag, daarna in de huidige vorm als latenighttalkshow tijdens de zomer- en winterstop van Pauw. Ook reist ze in verkiezingsjaar 2016 door haar geboorteland, voor de documentaireserie De Verenigde Staten van Eva.

Feminisme en identiteit

De laatste uitzending van Jinek is al op 27 september. Daarna begint het seizoen van Jeroen Pauw. "We werken hard aan een goed alternatief vanaf volgend seizoen voor dit tijdslot", aldus KRO-NCRV. "Hierover gaan we met de NPO in gesprek."

"Ik begrijp wel dat ze iets anders wilde", zegt televisiewetenschapper Maarten Reesink, die zelf ook eens bij Jinek aanschoof om de menselijke voorliefde voor katten in de populaire cultuur te verklaren.

"Bij RTL is ze op haar plaats. Ze is beter in human interest dan in keiharde journalistiek. In dat laatste heeft ze zich wel ontwikkeld, maar haar hart ligt volgens mij bij menselijke verhalen. Dat sluit goed aan bij wat de RTL-kijker wil."

Iets minder kijkers, iets meer op haar bankrekening.

Regisseur Bert van der Veer

De televisiewetenschapper denkt daarom dat het programma niet veel anders moet worden dan het is. "Ze moet blijven doen wat ze doet. Ik neem wel aan dat ze meer vrijheid krijgt om haar eigen onderwerpen te kiezen, maar het moet niet de Eva-show worden."

Op dit moment heeft Jinek al een eigen online platform waar ze haar agenda duidelijk voor het voetlicht brengt. Op die website schrijven redacteuren over thema's als feminisme, identiteit en de Verenigde Staten. "Dat kan straks meer in het programma worden ingevoegd."

Ook Van der Veer denkt dat de talkshow in grote lijnen hetzelfde zal blijven. "Zelfde productiemaatschappij, zelfde redactie, zelfde tijdstip." Het verschil? "Iets minder kijkers, iets meer op haar bankrekening."

Een lichte terugval in het aantal kijkers ten opzichte van nu is volgens Van der Veer te verwachten vanwege de reclameonderbrekingen bij commerciële zender RTL. "Daar win je geen kijkers mee. Het zal voor Eva ook even wennen zijn, maar bij haar gaat het niet ten koste van de inhoud."

'Ook goed voor Beau'

Beide deskundigen denken dat de combinatie Eva Jinek-Beau van Erven Dorens voor RTL een schot in de roos is. Volgens hen hebben de presentatoren allebei karakter en een eigen stijl.

"In de wandelgangen was te horen dat Beau de show niet non-stop wilde doen. Eva is een prima match om mee af te wisselen", zegt Reesink. "Het is een volkomen logische keuze, terwijl de keuze voor Twan Huys vorig jaar zo'n gekke was."

"Eva's komst is ook goed voor Beau", stelt Van der Veer. "Als zijn programma geen succes wordt, hadden ze misschien rond Kerstmis al moeten stoppen. Afwisselend met Eva kan Beau gewoon doorgaan."

RTL-directeur Peter van der Vorst geeft in een persbericht aan dat Jinek ook andere programma's voor de zender gaat maken, zoals specials rond de Amerikaanse verkiezingen. Daarnaast krijgt haar online platform inderdaad meer ruimte om te groeien.

Op haar Instagram-pagina lichtte Jinek haar keuze toe:

STER reclame