AFP

De aangekondigde 'bestorming' van Area 51 is begonnen. Vooralsnog gaat het om slechts tientallen mensen die demonstreren voor de toegangspoort van de Amerikaanse militaire basis in de staat Nevada. Het kunnen er meer worden, want miljoenen mensen toonden interesse via een Facebookevenement.

De eerste bestormers zijn vooral jonge Amerikaanse mannen. Er is iemand die een wasbeermuts draagt en iemand met een hoedje van aluminium. Ook loopt er iemand rond in een astronautenpak. Een van de 'bestormers' houdt een bord vast met de tekst "Bevrijd E.T. van de overheid".

Area 51 is een testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Er hangt een zweem van geheimzinnigheid omheen, vanwege samenzweringstheorieën over aliens en ufo's die er zouden liggen opgeslagen.

De bestorming wordt live uitgezonden via verschillende sociale media. Op de beelden zijn vooral veel vloggers en journalisten te zien die de ingang van Area 51 filmen. Een aantal beveiligers houdt de wacht voor een dichte slagboom.

Bekijk hieronder een aantal foto's van de bestormers:

Het begon allemaal twee maanden geleden met een Facebookevenement onder de naam "Bestorm Area 51. Ze kunnen ons niet allemaal tegenhouden". De pagina stond vol memes, plaatjes met absurde tactieken om de woestijnbasis in Nevada binnen te komen. Om te zien of de complottheorieën waar zijn en er dus echt aliens of ufo's liggen opgeslagen.

De maker van de pagina noemde het later een grap en paste het evenement aan. Dat deed hij nadat meer dan miljoen mensen interesse hadden getoond in de bestorming, en hij een bezoekje kreeg van de FBI. Het evenement is nu een muziekfestival, maar dat heeft dus nog niet iedereen begrepen.

Vorige week werden twee Nederlandse youtubers opgepakt voor het betreden van Area 51. Ze hadden camera's, een laptop en een drone bij zich om opnamen van het gebied te maken. Ze zeiden zelf eerder dat ze geen kwade bedoelingen hadden. Een Amerikaanse rechtbank veroordeelde ze tot het betalen van een boete van 4560 dollar.

Bekijk in onderstaande video wat de aantrekkingskracht is van Area 51:

STER reclame