NOS Nieuws Buitenland

Over de 'Europese manier van leven' verschillen de meningen

Wat is eigenlijk de "Europese manier van leven"? De discussie daarover is actueel nu de nieuwe Europese Commissie een commissaris krijgt die een speciaal ministerie krijgt voor de bescherming van de Europese manier van leven.

De meningen zijn verdeeld. Over de naam van het ministerie, maar ook over het antwoord op de vraag. Wil een Italiaan bijvoorbeeld wel zo leven als een Duitser? Volgens Von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie gaat het om waarden zoals tolerantie, gelijkheid, en democratie. Ze is vooralsnog niet van plan om de naam te veranderen.

Maar er zijn meer meningen. Een kleine rondgang lange Europarlementariërs in Brussel:

Sheila Ritchie, Schotland, liberaal NOS

"Ik leef als een Schotse anders dan iemand uit het zuiden van Engeland. Maar de kern van onze manier van leven is tolerantie. We zijn een tolerante unie. En als we tolerant zijn, tolereren we migratie."

Hynek Blasko, Tsjechië, nationalistisch-rechts NOS

"Elk land heeft zo zijn eigen manier van leven. En ja, Europa wordt bedreigd door migratie. Migranten brengen hun eigen cultuur, die heel anders is dan die van ons. Hun morele waarden zijn anders dan die van Europeanen. Ze willen wat krijgen zonder ervoor te werken."

Christine Anderson, Duitsland, Alternative für Deutschland (AfD) NOS

"Of het nou Italiaans, Grieks, of Duits is, het is allemaal een Europese manier van leven. En een Italiaan wil niet leven zoals een Duitser. Wij Duitsers zijn vrij saai."

Dan, serieuzer: "Migratie heeft absoluut een effect op onze manier van leven. Kijk naar Duitsland, we hebben de grenzen wagenwijd opengezet. En nu voelen vrouwen zich niet veilig genoeg om tijdens Nieuwjaar uit te gaan. Ik heb drie dochters, dus ik wil niet dat ze onveilig zijn."

Grace O'Sullivan, Ierland, Groenen NOS

"Ik vind dat de naam van de portefeuille een probleem is. We moeten niet alleen Europa beschermen. De Europese manier van leven betekent dat we andere culturen ook omarmen. Europa heeft op het wereldtoneel een leiderschapsrol als het hierop aankomt."

Correspondent Sander van Hoorn vroeg het ook aan Nederlandse Europarlementariërs Eppink (FvD) en Piri (PvdA):

Alice Kuhnke, Zweden, Groenen NOS

"Migratie is er meer dan ooit, dus we moeten het bespreken. De Europese manier van leven is vrijheid voor iedereen, mensenrechten en democratie. Als we deze waarden respecteren, dan kunnen we samen met elkaar praten over migratie."

Tsvetelina Penkova, Bulgarije, sociaaldemocraat NOS

"Wat de Europese manier van leven is, dat is een lastige vraag. Ik denk dat het gaat om Europese waarden en een sociaal vangnet kunnen bieden voor iedereen. Wel vind ik dat we migratie voorzichtiger moeten aanpakken."

Wat is de Europese manier van leven?

STER reclame