Activisten bij de rechtbank in Tokio
NOS Nieuws

Leiding Tepco vrijgesproken van nalatigheid Fukushimaramp

Drie oud-bestuurders van de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn door een rechtbank vrijgesproken. Ze waren aangeklaagd voor nalatigheid bij de kernramp in 2011 waarbij grote hoeveelheden straling vrijkwamen.

Meer dan 150.000 mensen moesten vanwege de ramp worden geëvacueerd. De aanklagers vonden dat de leiding van elektriciteitsmaatschappij Tepco meer maatregelen had moeten nemen om een ramp bij een Tsunami te voorkomen, maar daar gaan de rechters niet in mee.

Ook houdt de rechtbank de drie voormalige topmannen niet verantwoordelijk voor de dood van 44 bejaarden wier toestand snel verslechterden na de gedwongen evacuatie uit een lokaal ziekenhuis.

Vervolging afgedwongen

Het proces tegen de oud-Tepcobestuurders begon ruim twee jaar geleden, nadat het Openbaar Ministerie eerst twee keer had geweigerd om de topmannen aan te klagen. Uiteindelijk werd via een speciale procedure toch vervolging afgedwongen.

De drie oud-topmannen Tsunehisa Katsumata (79), Sakae Muto (69) en Ichiro Takekuro (73) zeggen dat ze onschuldig zijn en dat niet te voorspellen viel dat er een verwoestende tsunami zou plaatsvinden, die leidde tot drie meltdowns in de kerncentrale.

Met de uitspraak komt, voorlopig, een eind aan de enige strafzaak die werd opgestart na de kernramp. Verwacht wordt dat de aanklagers in hoger beroep gaan. Ook zijn er verschillende civiele zaken tegen Tepco opgestart door werknemers die ziek zijn geworden na het schoonmaken en opruimen van de kerncentrale.

De drie oud-topmannen van Tepco: Sakae Muto, Ichiro Takekuro en Tsunehisa Katsumata

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl