ANP

Goedemorgen! De Tweede Kamer praat vandaag over de gepresenteerde Prinsjesdag-plannen in de Algemene Politieke Beschouwingen. En in het Groningse Ommelander Ziekenhuis staakt het personeel vanwege een cao-conflict.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Wolkenvelden en zon wisselen elkaar vandaag af. In het noorden en noordwesten kan een buitje vallen. De wind waait uit het noordwesten en is meest matig. Vanmiddag wordt het 15 tot 17 graden. De komende dagen gaat de temperatuur geleidelijk omhoog en komt er meer zon. In het weekend wordt het ruim 20 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, het debat in de Tweede Kamer over de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt. De Algemene Beschouwingen beginnen om 10.30 uur en zijn hier live te volgen.
  • De Raad van State doet uitspraak in de zaak rond camping Fort Oranje in Zundert. Die werd twee jaar geleden door de gemeente gesloten vanwege de slechte omstandigheden waarin bewoners leefden. De eigenaar vocht de sluiting aan.
  • Personeel in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen staakt wegens conflict over een nieuwe cao. Er zal vandaag worden gewerkt alsof het zondag is. Alleen de spoedzorg gaat door.

Wat heb je gemist?

Een vliegtuig is begin deze maand per ongeluk bijna opgestegen vanaf een taxibaan op Schiphol. De luchtverkeersleiding had de fout op tijd door en maande de piloten om de start af te breken.

Het incident was op 6 september, maar komt nu pas naar buiten. Volgens de Onderzoeksraad kreeg het vliegtuig van de luchtverkeersleiding toestemming om op te stijgen vanaf de Zwanenburgbaan. De piloten stuurden het toestel vervolgens niet deze startbaan op, maar een naastgelegen taxibaan.

Toen de luchtverkeersleiding dat zag, kreeg de bemanning van het vliegtuig de opdracht om meteen te stoppen. De piloten braken de start af, taxieden terug naar het begin van de Zwanenburgbaan en stegen alsnog op.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Doden bij crash met speedboot in Venetië: bij een recordpoging met een raceboot voor de kust van de Italiaanse stad zijn gisteravond drie mensen om het leven gekomen, een vierde raakte gewond. Volgens de brandweer is de boot vlak voor de haven tegen de rotsen gevaren.
  • Rechterhand oppositieleider Guaidó na vier maanden uit Venezolaanse cel: de vrijlating van Edgar Zambrano is onderdeel van een akkoord tussen president Maduro en een deel van de oppositie. Zambrano werd in mei opgepakt, kort na een mislukte couppoging onder leiding van oppositieleider Guaidó.
  • Exitpolls: geen duidelijke winnaar Israëlische verkiezingen: met 30 zetels krijgt premier Netanyahu vermoedelijk onvoldoende steun voor een parlementaire meerderheid. Zijn tegenstander Benny Gantz van de centrum-linkse partij Blauw-Wit zou volgens de exitpolls 32 zetels halen. Het is de tweede keer in een half jaar dat Israël naar de stembus ging.

En dan nog even dit:

In de Champions League won Ajax gisteravond met 3-0 van de Franse club Lille. Trainer Erik ten Hag was tevreden met het spel van zijn ploeg. "Het was een fantastische avond voor Ajax en voor de fans. We hebben heel attractief voetbal laten zien en van een sterke tegenstander gewonnen", zei hij.

Toch ziet Ten Hag nog verbeterpunten, vertelde hij op de persconferentie na afloop:

Ten Hag blijft kritisch: 'Moeten zakelijker spelen'

Fijne dag!

STER reclame