Quincy Promes viert zijn goal

Ajax begint overtuigend aan nieuw jaar in Champions League

Ajax is de poulefase van de Champions League overtuigend begonnen. Op een manier die deed denken aan de campagne van vorig seizoen was de ploeg van Erik ten Hag te sterk voor het Franse Lille OSC: 3-0.

In het begin was het even schrikken toen Joël Veltman de sterke Nigeriaanse spits Victor Osimhen vasthield in het strafschopgebied, maar arbiter Srdjan Jovanovic en de VAR vonden het geen strafschop. Daarna was het Ajax dat de klok sloeg.

Openingsgoal Promes

Hakim Ziyech nam zijn team bij de hand in de openingsfase en was in de 13de minuut dicht bij een goal. Hij speelde zich op aangeven van Dusan Tadic prachtig vrij en knalde toen snoeihard op de binnenkant van de kruising. Vijf minuten later was het wel raak voor de Amsterdammers. Quincy Promes, die achter Tadic op 'tien' speelde, kopte een bekeken voorzet van Nicolás Tagliafico binnen.

Tegen het einde van de eerste helft werd Lille wat sterker en ging het er ook wat harder aan toe. Tagliafico liet zich niet onbetuigd in een duel met Renato Sanches en na het daaropvolgende opstootje kregen de Portugese middenvelder van Lille en de protesterende Ajax-doelman André Onana geel.

• ANP
    Quincy Promes kopt Ajax op 1-0
    Opstootje tussen Renato Sanches en Nicolás Tagliafico

Promes kreeg vlak voor rust de kans om zijn tweede goal te maken. Hij probeerde een pass van Edson Álvarez direct in het doel te werken, maar Lille-doelman Mike Maignan had het plan door en kon de bal simpel vangen. Ook was er nog een grote kans voor Lille, maar Onana redde op de inzet van Jonathan Ikoné en in de rebound schoot Victor Osimhen over.

Op slag van rust zorgde scheidsrechter Jovanovic voor een opvallend moment. Hij floot midden in een kansrijke Ajax-aanval af voor het einde van de eerste helft. Lisandro Martínez schoot de bal vervolgens in het doel. Mokkend over deze beslissing van de arbitrage liepen de Ajacieden de catacomben van de Johan Cruijff Arena in voor de rust.

Álvarez en Tagliafico weer belangrijk

Ajax begon de tweede helft voortvarend en maakte al snel de rustgevende tweede goal. Martínez had een fraaie pass in huis en via David Neres kwam de bal bij Álvarez, die al glijdend uit een lastige hoek met een diagonaal schot scoorde. Ook tegen Apoel Nicosia in de voorronde had de Mexicaanse aanwinst Álvarez al een belangrijke goal gemaakt.

• ANP
    Edson Álvarez viert de 2-0
  • ANP
    Nicolás Tagliafico viert de 3-0

Op de treffer volgde een vroege periode van galleryplay, met onder meer een 'Zidane' door Sergiño Dest en Martínez en een nuttige 'poort' door Ziyech. De Amsterdammers bleven aandringen, maar moesten alert zijn bij Franse counters. Zo zorgde Osimhen voor gevaar met een kopbal, waarbij Onana liet zien dat hij ondanks Ajax' overwicht bij de les was.

Kort daarna gooide Tagliafico het duel op slot met een harde kopbal uit een corner van Ziyech. Ajax nam, vijf dagen voor de topper bij PSV, gas terug, maar stond geen tegentreffer toe. Bij 3-0 bleef het in Amsterdam, ook omdat Lille-invaller Yusuf Yazici in de slotminuten op de paal schoot.

Een goede start voor de halvefinalist van vorig jaar. In dezelfde groep H won Valencia, de komende tegenstander van Ajax, met 1-0 bij Chelsea op Stamford Bridge. Rodrigo zette de Spanjaarden een kwartier voor tijd op voorsprong en Ross Barkley schoot daarna nog een penalty op de lat namens Chelsea.