NOS

Goedemorgen! Het is vandaag Prinsjesdag, de dag die traditiegetrouw in het teken staat van koets, koffertje en koopkracht. Verder kiezen de Israëliërs een nieuw parlement.

Het is vandaag wisselend bewolkt, in het noorden kan er nog een enkele bui vallen. Bij een stevige noordwestenwind wordt het vanmiddag 15 tot 19 graden. De komende dagen neemt de wind in kracht af. Van tijd tot tijd schijnt de zon en het kwik loopt langzaam weer wat op.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de derde dinsdag in september. Met natuurlijk de Troonrede en het aanbieden van de Prinsjesdag-stukken aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek dat opiniepeiler Ipsos in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd blijkt dat Nederlanders een overschot op de begroting het liefst besteed zien worden aan salarissen in de publieke sector en aan woningbouw.
  • Israël kiest een nieuw parlement. De Likud-partij van premier Netanyahu en de oppositiepartij Blauw-Wit gaan nek-aan-nek in de peilingen.
  • Vanavond start een nieuwe serie NOS Bevrijdingsjournaals waarin de strijd in Nederland van 75 jaar geleden centraal staat: tien dagen lang tussen hoop en vrees door de enorme luchtlandingsoperatie Market Garden. Volg de ontwikkelingen ook via onze speciale site over 75 jaar bevrijding.

Wat heb je gemist?

Er is een vijfde gewonde van het crossincident in het Noord-Brabantse Leende. Een 50-jarige man raakte bij een schermutseling met de inzittenden van de crossauto die het publiek inreed gewond, maar ging 's avonds gewoon naar huis. Maandagavond zakte hij in elkaar en moest hij naar het ziekenhuis gebracht worden. Vier andere bezoekers van de cross lagen al in het ziekenhuis, zij zijn buiten levensgevaar. De twee inzittenden van de auto, een 21-jarige man en een 17-jarig meisje, worden verdacht van poging tot moord of doodslag.

Auto rijdt in op publiek na autocross

Ander nieuws uit de nacht:

  • Er lijkt een breuk te zijn in de Venezolaanse oppositie. Een aantal oppositieleden heeft een akkoord gesloten met de regering-Maduro over onderhandelingen zonder deelname van oppositieleider Guaidó. Die onderhandelingen moeten een eind maken aan de politieke en humanitaire crisis in het land. Het zou de eerste keer zijn dat een deel van de oppositie op eigen houtje gaat onderhandelen.
  • Youtubers Ties Granzier en Govert Sweep, die in de Verenigde Staten werden opgepakt voor het betreden van het luchtmachtterrein Area 51, krijgen samen een boete van 4560 dollar. Ze hebben schuld bekend voor het betreden van verboden terrein en illegaal parkeren. Ze moeten tot donderdag in hun cel blijven, ook is hun apparatuur in beslag genomen.
  • Dominee Saskia van Meggelen is per direct afgetreden als voorzitter van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De taak werd haar te zwaar. Ze was anderhalf jaar voorzitter van het kerkgenootschap met zo'n 1,8 miljoen leden.

En dan nog even dit:

Er wordt een bos vernoemd naar prinses Irene. Het is een verlaat cadeau voor haar 80ste verjaardag. Met het bos wil de Stichting Nationale Boomfeestdag de prinses bedanken voor haar inzet voor de natuur. Het Irenebos wordt aangelegd in Alphen aan den Rijn. Kinderen zullen de bomen en struiken planten, de gemeente heeft toegezegd het bos te onderhouden.

Prinses Irene op de Boomfeestdag in 2018 ANP

Fijne Prinsjesdag!

STER reclame