Trotse Van Dam: 'Normaal speel je voor je ranking en geld, nu voor je team' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ze was op de green van de laatste hole en zag hoe haar teamgenote Suzanne Pettersen de laatste beslissende bal putte. Het leidde tot grote blijdschap bij golfster Anne van Dam die zondag met Europa de prestigieuze Solheim Cup won, als tweede Nederlandse in de historie, na een bloedstollende ontknoping.

"Toen ik van de baan kwam en mijn punten had laten liggen, dacht ik dat we een half punt tekort zouden komen. Daar baalde ik op dat moment heel erg van", zegt Van Dam bij terugkeer in Nederland.

De golfster wist zich vorig jaar te plaatsen voor de Amerikaanse LPGA Tour, het hoogste niveau in het internationale vrouwengolf. Vooral haar swing behoort volgens golfkenners tot de beste van de wereld. Het leverde Van Dam voor het eerst een plaats in de selectie van de Solheim Cup op.

Zenuwachtig toekijken

"Met het merendeel van de speelsters en caddies gingen we op de green zitten, we zagen de laatste twee partijen binnenkomen", vertelt Van Dam over de laatste momenten voordat ze met het Europese team zeker was van de overwinning. "Je kan zelf niks meer doen, je moet zenuwachtig toekijken."

"Het ging van een punt voor Amerika om de cup te winnen naar Suzanne, die op de achttiende hole voor ons kon winnen. Dat zijn bizarre emoties."

Bekijk hier de ontknoping van de Solheim Cup:

Golfster Van Dam pakt Solheim Cup met Europa Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In het Schotse Gleneagles werden concurrentes teamgenoten voor Van Dam. "We spelen elke week voor de ranking en voor geld. Het is heel individueel eigenlijk. Maar nu speel je voor het team, voor de captain en voor heel Europa."

"Dat maakt het eigenlijk zo veel leuker en bijzonderder dan andere weken. Je doet het niet alleen voor je zelf, maar voor je elf teamgenoten."

'Dacht dat ik nerveuzer zou zijn'

Ook van de steun van de supporters langs de baan, die fanatieker en luidruchtiger zijn dan bij reguliere toernooien, had Van Dam genoten. "Er stond drie- tot vierduizend man te kijken. Ik dacht dacht ik veel nerveuzer zou zijn, maar tachtig procent van de mensen is voor Europa."

"Mensen willen niets liever dan dat jij een goede bal slaat. Ook veel familie en vrienden zijn komen kijken, dat maakt het voor mij heel bijzonder."

Anne van Dam (staand met haar vuist in de lucht) na de winst in de Solheim Cup Getty Images

Over twee jaar wordt in Toledo, in de Amerikaanse staat Ohio, de volgende editie gespeeld. "Ik wil de Solheim Cup nooit meer missen in de jaren dat ik professioneel speel", zegt de 23-jarige Van Dam al stellig.

"Het is zo mooi, dat is moeilijk te omschrijven. Het wordt een heel groot doel om me te plaatsen voor Toledo."

Anne van Dam in actie tijdens de tweede dag van de Solheim Cup Getty Images

STER reclame