Klaas-Jan Huntelaar is zijn goal kwijt aan Dusan Tadic ProShots
NOS Voetbal

Veltman beslist: Huntelaar moet Ajax-treffer van zaterdag afstaan aan Tadic

Het komt een paar keer per voetbalseizoen voor: een discussie over wie nou eigenlijk scoorde. Zaterdag was het weer zover toen Klaas-Jan Huntelaar Ajax op voorsprong dacht te zetten tegen sc Heerenveen. De bal verdween uit zijn vrije trap echter via de rug van ploeggenoot Dusan Tadic in het Friese doel. Wie moet de treffer dan op zijn naam krijgen?

Kijk hieronder naar de 1-0 van Ajax en oordeel zelf:

Wie scoort er nu: Huntelaar of Tadic? Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Meerdere landen hebben inmiddels een speciaal panel, bestaande uit een aantal oud-profs, om daar een oordeel over te vellen. Zo'n 'Dubious Goals Committee' dat bij elkaar komt als er twijfel is over een doelpuntenmaker, heeft Nederland echter niet.

Het oordeel van de scheidsrechter is dan bindend. En de dienstdoende arbiter Allard Lindhout gaf de goal aan Huntelaar. Zo stond het ook op het wedstrijdformulier en de KNVB houdt zich daar aan, liet de voetbalbond maandag weten.

Scherprechter

Maar wat nou als de scheidsrechter het verkeerd beoordeeld heeft? Dan kan het oordeel van de leidsman worden herzien, mits de club in een officieel schrijven aan de KNVB heeft laten weten dat het anders op papier had moeten staan.

Of dat gaat gebeuren, is nog de vraag. Binnen de ploeg zijn ze er wel uit, zo bleek maandagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het Champions League-treffen met Lille. Trainer Erik ten Hag maakte samen met Joël Veltman een eind aan de discussie over de vrije trap van Huntelaar.

"Joël heeft het opgelost", aldus Ten Hag, die verklaarde dat de verdediger was aangesteld als scherprechter en had geoordeeld dat de goal op naam moest komen van Tadic. "Zo was het toch?"

"Ik verwacht dat Dusan dit jaar heel veel assists gaat geven aan Klaas-Jan, want die staat nou bij hem in het krijt", grapte Ten Hag.

Tijdens de persconferentie voor Ajax-Lille barstte de discussie over het doelpunt opnieuw los:

Huntelaar is goal kwijt: 'Dusan gaat hem terugbetalen met heel veel assists'

Een officiële reactie van Ajax naar de KNVB laat dus nog op zich wachten. De club liet wel doorschemeren de kwestie in de komende dagen met de bond af te handelen.

Eind vorig seizoen barstte er ook al een flinke discussie los over een goal. Dat betrof toen een doelpunt van PSV'er Michal Sadílek, die na bestudering van de beelden toch werd toegekend aan Luuk de Jong.

Opvijzelen transferwaarde

De Jong werd dankzij deze treffer gedeeld topscorer van de eredivisie. De gevolgen kunnen dus groot zijn, want die extra status kan de transferwaarde van een speler mogelijk opvijzelen.

De KNVB liet overigens zowel vorig seizoen als nu in een reactie weten op korte termijn nog geen werk te maken van een 'Goals Committee'.

Tot die tijd blijft het dus soms een beetje nattevingerwerk. Met alle videobeelden die tegenwoordig voorhanden zijn, lukt het de betrokken partijen meestal wel om na onderling overleg tot een schappelijke oplossing te komen.

STER reclame