De Nederlandse volleybalsters vieren de winst op Brazilië FIVB
NOS Sport Volleybal

Volleybalsters krabbelen op met olympisch ticket in achterhoofd

De volleybalsters lijken de teleurstelling van het mislopen van een olympisch ticket en een onthutsend EK grotendeels te hebben verwerkt. In het toernooi om de wereldbeker won Oranje met 3-0 (25-23, 25-21, 25-22) van Brazilië, de nummer vier van de wereld en olympisch kampioen van 2008 en 2012.

In de laatste set toonde Nederland, dat ook zijn eerste twee wereldbekerduels won, veerkracht. Het kwam een paar keer met drie punten achter, maar nam vanaf 11-14 de regie over. Lonneke Slöetjes was met 25 punten topscorer.

Derde zege op rij

Het wereldbekertoernooi, met twaalf deelnemende ploegen die alle een keer tegen elkaar in actie komen, wordt gespeeld in Japan en draait vooral om prestige. De zege op Brazilië is de derde overwinning op rij voor Oranje, dat eerder Argentinië en Kenia de baas was.

In de wereldbeker is geen olympisch ticket te verdienen, iets waar Oranje naar snakt. Het team van bondscoach Jamie Morrison verloor deze zomer tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Italië de beslissende partij van het gastland en leed daarna ook bij het EK een pijnlijke nederlaag in de kwartfinale tegen Turkije, wederom het gastland.

Uitstel tot vrijdag

Daarom doet de volleybalbond er alles aan om het Europese kwalificatietoernooi voor de Spelen in januari naar Nederland te halen, zodat Oranje bij de laatste kans op deelname aan Tokio 2020 wel het thuisvoordeel geniet.

Technisch directeur Joop Alberda probeert voor de organisatie een miljoen euro bij elkaar te krijgen om Turkije, dat ook meedingt, af te troeven. Hij had de financiering zondagavond rond moeten hebben, maar heeft uitstel gekregen tot vrijdag.

Alberda wil OKT naar Nederland halen: 'We zijn er nog niet'

Nederland wordt al jaren geprezen om een uitstekende lichting volleybalsters, maar olympische kwalificatiewedstrijden mondden keer op keer uit in frustraties. Sinds 1996 lukte het Oranje slechts eenmaal zich te plaatsen. Dat was voor de Spelen in 2016, onder leiding van Giovanni Guidetti.

STER reclame