Xander van der Wulp heeft er bij de Algemene Politieke Beschouwingen met speciale aandacht op gelet. "Elke keer als iemand van de oppositie voor het eerst naar de interruptiemicrofoon ging om Rutte aan te vallen, dan pakte hij ze beet. Hij was het dan roerend eens met wat diegene zei."

Verwarrende knuffel

Het bracht de oppositie in verwarring, zag Joost Vullings. "Dat is ook heel lastig. Sta je klaar om de premier een 'kaakslag' te geven, geeft hij je een knuffel."

In de nieuwe aflevering van De Stemming van Vullings en Van der Wulp zijn veel fragmenten van de debatten van de afgelopen week terug te horen en analyses van de strategieën van premier Rutte en de oppositie.

Flirt met links

Het was duidelijk dat de regering weinig aandacht had voor de rechtse oppositie. Een partij als de SGP is te klein om de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. "Maar met de PvdA en GroenLinks werd wel opzichtig geflirt", zegt Van der Wulp.

"Rutte stond inderdaad ouderwets te flirten", erkent Vullings. "Maar op het moment dat er gekust moest worden, gaf hij niet thuis. Uiteindelijk hebben die partijen helemaal niets van hem gekregen."

De Stemming van Vullings en Van der Wulp #5

Onze podcasts:

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer en zijn gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

De Dag: Elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: Elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

NOS Formule 1-podcast: Amber Brantsen neemt met oud-coureur Jan Lammers en verslaggever Louis Dekker iedere maandag na een Grand Prix de race door.

STER reclame