NOS Nieuws

Wekdienst 15/9: nationale toneelprijzen uitgereikt en laatste Vuelta-etappe

Goedemorgen! In Amsterdam worden de jaarlijkse toneelprijzen uitgereikt en in Madrid eindigt na drie weken de Vuelta, de Spaanse wielerronde.

Het is vrij zonnig, maar vanmiddag en vanavond neemt vanuit het noorden de bewolking toe. Het wordt 20 tot 24 graden. Na vandaag daalt de middagtemperatuur naar 15 graden. Maandag is het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig, daarna schijnt af en toe de zon.

Het weer van 15 september

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op het Gala van het Nederlands Theater in het Internationaal Theater Amsterdam worden vanavond de belangrijke toneelprijzen van het jaar uitgereikt, waaronder de Louis d'Or en Theo d'Or.
  • Zo'n zeven miljoen Tunesiërs mogen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De verkiezingen zouden eigenlijk in november worden gehouden, maar de dood van president Essebsi afgelopen juli bracht daar verandering in.
  • Het is de laatste dag van de Vuelta, de Spaanse wielerronde. Als er niks misgaat, zal de Sloveense Jumbo-Visma-renner Primoz Roglic met de rode leiderstrui op het podium in Madrid verschijnen. De ontknoping is vanaf 18.00 uur te zien via een livestream op NOS.nl en de app.

Wat heb je gemist?

De Iraanse autoriteiten zitten achter de branden bij het Saudische staatsoliebedrijf Aramco, zeggen de Verenigde Staten. Volgens minister Pompeo van Buitenlandse Zaken is Teheran verantwoordelijk voor bijna honderd aanvallen op Saudi-Arabië "terwijl president Rohani en minister Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven". Hij licht niet toe waarop hij die beschuldiging baseert.

De verantwoordelijkheid voor de enorme branden, die ontstonden na drone-aanvallen op een grote olie-installatie en een olieveld, is opgeëist door Houthi-rebellen. Zij wilden naar eigen zeggen wraak nemen voor de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de oorlog in Jemen.

Volgens de Saudische minister van Energie is door de branden de olieproductie van Aramco bijna gehalveerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

54 gerechten binnen anderhalve minuut naar binnen werken. Homer Simpson deed het in een vorig jaar verschenen aflevering van The Simpsons. Dat zouden niet veel mensen hem nadoen, zou je denken, maar twee Zwitserse vrouwen lieten zich door hun tekenfilmheld inspireren.

Ze maakten een tour langs de restaurants in New Orleans waar ze dezelfde typische gerechten aten als Homer. Ze kopieerden hem nauwgezet, met dezelfde gerechten in dezelfde restaurants en in dezelfde poses. Een week lang werkten ze aan de video, en het resultaat mag er wezen. Ook een maker van de tekenfilmserie liet hun weten diep onder de indruk te zijn.

De video is inmiddels meer dan 1 miljoen keer bekeken:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl