Vanuit een Cougar overziet António Guterres de schade die orkaan Dorian heeft veroorzaakt Ministerie van Defensie
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

VN-chef in Nederlandse heli boven Bahama's

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft de orkaanschade op het Bahama-eiland Abaco vanuit de lucht bekeken. Hij deed dat in een Cougar-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht.

De Portugese VN-chef noemde de verwoestingen door orkaan Dorian indrukwekkend, zegt commandeur Ad van de Sande, die de Nederlandse missie op de Bahama's leidt. "Dat sluit aan bij mijn eigen indrukken en geeft precies aan waarom we hier nodig zijn."

Bekijk de beelden van het bezoek van Guterres aan het eiland:

VN-chef bekijkt orkaanschade Abaco vanuit helikopter

Abaco is een van de eilanden die het zwaarst zijn getroffen door Dorian. Veel wegen zijn onbegaanbaar en de haven is verwoest. Guterres bezocht onder meer een compleet vernielde wijk waar veel illegale Haïtianen wonen.

In totaal heeft de orkaan op de eilandengroep het leven gekost aan zeker vijftig mensen, maar gezien het aantal van 1300 vermisten kan dat nog fors oplopen.

Rijst

550 Nederlandse militairen leveren sinds woensdag noodhulp op de Bahama's met onder meer twee helikopters. Rijst, water en brandstof worden vervoerd naar moeilijk bereikbare gebieden.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door de tropische storm Humberto die de eilandengroep heeft bereikt. De vele regen en de harde wind treffen vooral het noordwesten van de Bahama's, het gebied waar ook Dorian heeft huisgehouden.

Commandeur Ad van de Sande vertelt in een Skype-gesprek met Nieuwsuur wat de Nederlandse militairen doen op de Bahama's:

Dit doen de Nederlandse militairen op de Bahama's

STER reclame