Leonie Vliek (l) in duel met Vanity Lewirssa (r)

Voetbalsters Ajax voor even koploper na zege bij PEC

De voetbalsters van Ajax mogen zich de komende twee dagen koploper van de eredivisie vrouwen noemen na een 4-2 zege bij PEC Zwolle. Door de zege heeft de ploeg van trainer Danny Schenkel nu zeven punten uit drie wedstrijden, een punt meer dan PSV en FC Twente, die elkaar zondag treffen in Enschede.

PEC, dat in de eerste twee speelrondes ook telkens vier doelpunten tegen kreeg en verloor, nam in eigen huis na negen minuten spelen brutaal de leiding. Dominique Bruinenberg zag Ajax-goalie Lize Kop te ver voor haar doel staan en schoot de bal over haar heen tussen de palen.

De 1-1 kwam snel op het scorebord na een fraai afstandsschot van Marjolijn van den Bighelaar en niet veel later profiteerde Ellen Jansen optimaal van een blunder van PEC-keepster Nienke Olthof.

Heel lang kon Ajax niet van de 2-1 voorsprong genieten want Rebecca Doejaaren maakte er met een kopbal al snel 2-2 van. Via doelpunten van Iina Salmi vlak voor rust en Vanity Lewerissa vlak na rust liep Ajax uit naar een 4-2 voorsprong. Die kwam in de rest van het duel niet meer in gevaar.

Heerenveen pakt eerste zege

sc Heerenveen wist in eigen huis voor het eerst dit seizoen een wedstrijd winnend af te sluiten. In het duel met VV Alkmaar, dat ook nog zonder zege was, wonnen de Friezinnen met 3-1.

Tiny Hoekstra en Kerstin Casparij verzorgden de Friese productie voor rust, na rust voegde Laura Strik daar een derde doelpunt aan toe. Even daarvoor had Silvie van der Plas nog wat teruggedaan namens VV Alkmaar.

ADO Den Haag en Excelsior Barendrecht kwamen in Den Haag niet tot scoren. Ondanks vele kansen aan de kant van de thuisploeg, hoefde het scorebord niet bediend te worden en eindigde het duel in 0-0.