De aerodynamische ligfiets die studenten van TU Delft en VU Amsterdam hebben ontwikkeld Anand Sie

Met maar liefst 122,12 kilometer per uur vestigde de 28-jarige Rosa Bas en haar medestudenten eerder deze week een wereldrecord snelfietsen. Dat record bleek van korte duur; het is inmiddels verbroken door een Franse studente. Maar Bas en haar team blijven optimistisch, aangezien de kampioenschappen nog twee dagen duren.

De Nederlandse studenten doen mee aan de World Human Powered Speed Challenge. De wedstrijd wordt gehouden op een lange, rechte weg die op 1400 meter hoogte ligt in de woestijn in de Amerikaanse staat Nevada. Daar is weinig luchtweerstand en dat komt ten goede aan de snelheid van de fiets.

Gisteravond verbrak de Franse Ilona Peltier het wereldsnelheidsrecord ligfietsen. Met 124,1 kilometer per uur ging zij twee kilometer harder dan Bas.

Fietsen in de woestijn

"We zullen alles in de strijd gooien om het record weer terug op eigen naam te krijgen", schrijft een woordvoerder van het Nederlandse Human Power Team. Dat team bestaat uit studenten van TU Delft en VU Amsterdam, die de afgelopen maanden hard hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de aerodynamische ligfiets VeloX 9.

Zo hard ging Rosa Bas afgelopen dinsdag met haar ligfiets:

Zo hard ging de snelste vrouw ooit op een fiets

STER reclame