Actievoerders tijdens de De Week van het Gronings Verzet tegen de gaswinning
NOS Nieuws

Blijdschap om versneld einde gaswinning, maar ook 'Groningse nuchterheid'

Niet in 2030, maar al in 2022 kan er volgens minister Wiebes worden gestopt met de gaswinning in Groningen. Het voornemen wordt met gejuich ontvangen door Groningers, lokale politici en belangenorganisaties - al zijn er ook bedenkingen:

Groningers over beslissing Wiebes: 'Eerst zien en dan geloven'

Voorzitter Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging is vooral "hartstikke blij" en spreekt van een historische dag. "Al tientallen jaren wordt hier gas gewonnen, vanaf 1983 zijn hier bevingen, en de laatste jaren is hier een hoop ellende ontstaan door de bevingen en de manier waarop die worden afgehandeld."

Aan de bevingen komt nu een einde, verwacht hij. "De gaskraan dichtdraaien zal betekenen dat de bevingen zullen stoppen en dat mensen weer opgelucht adem kunnen halen en kunnen nadenken over hun toekomst."

'Belangrijke stap gezet'

Bé Schollema, wethouder in Loppersum, waar in 2012 de zwaarste aardbeving ooit gemeten in Noord-Nederland heeft plaatsgevonden, is blij met het besluit. Al denkt hij niet dat de problemen snel zullen stoppen. "Wij merken hier dat ondanks dat hier al een tijd geen gas meer wordt gewonnen, de bevingen nog altijd plaatsvinden. Toch moet de gaswinning om het probleem definitief op te lossen wel naar nul en daarin is vandaag een belangrijke stap gezet."

Ook wijst hij op de huidige problemen die er zijn met het versterken van huizen en het uitkeren van schadevergoedingen. "De problematiek achter de voordeuren in Loppersum wordt ook door het komende jaar de gaswinning al te verlagen niet anders. Ze zitten te wachten op versterking of schadeherstel, dat is iets wat in het hier en nu door een aannemer moet gebeuren."

De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken noemt het een historisch besluit. "Het is een goed plan, maar het moet wel eerst nog worden uitgevoerd. We houden de vinger heel erg stevig aan de pols. Er hoort wel enige Groningse nuchterheid bij, we hebben ellende zat gehad."

Minister Wiebes lichtte het besluit vanmiddag zo toe:

Wiebes: gaswinning Groningen volgend jaar onder 12 miljard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl