ANP

Goedemorgen! Vandaag is er in Den Haag een demonstratie tegen de komst van het 5G-netwerk en in Tallinn neemt het Nederlands elftal het op tegen Estland.

Vandaag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Er kunnen buien vallen. Het wordt ongeveer 18 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag wordt gedemonstreerd tegen de komst van 5G in Nederland. Met de opvolger van het mobiele netwerk 4G kunnen grotere hoeveelheden data veel sneller worden verwerkt, maar betogers maken zich zorgen over privacy en de straling van zendmasten.
  • De Britse premier Boris Johnson spreekt straks met de Ierse premier Leo Varadkar over de brexit. Verwacht wordt dat Johnson met een alternatief voor de backstop komt, de noodoplossing voor de Ierse grens. De backstop is in het brexit-dossier tot nu toe een struikelblok geweest. In onderstaande video leggen we uit wat de backstop is:
Wat is toch die 'brexit-backstop'?
  • En het Nederlands elftal neemt het vanavond in Tallinn op tegen Estland in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap. De twee landen treffen elkaar om 20.45 uur. De wedstrijd is te volgen via NPO 1 en in een liveblog op NOS.nl en en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Het koningshuis ontvangt sinds 1982 jaarlijks een vergoeding voor het onderhoud van paleisinventarissen, terwijl de staat al die tijd voor het onderhoud heeft betaald. Dat meldt NRC. Het gaat dit jaar om een vergoeding van naar schatting 320.000 euro. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt in een reactie tegenover de NOS uitdrukkelijk tegen dat er dubbel wordt betaald.

Tussen 1982 en 2009 nam de rijksoverheid vrijwel de gehele inboedel over van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Met de aankoop van de inventarissen moest de overheid deze onderhouden, maar het staatshoofd bleef elk jaar een vergoeding ontvangen. Voor de huisraad van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch en Het Loo werd in de jaren 80 zo'n 20 miljoen gulden betaald aan prinses Juliana. Dat komt nu neer op ongeveer 17 miljoen euro.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Na de campagne #doeslief komt SIRE nu met een campagne die mensen oproept beter voor hun spullen te zorgen. "Waardeer het, repareer het", is het motto van de campagne die vandaag start.
  • In Japan is de krachtige orkaan Faxai aan land gegaan. De oostkust in de buurt van Tokio heeft te maken met hevige regenval en windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.
  • Bij een ongeluk met een bus in het oosten van Marokko zijn zeker elf mensen om het leven gekomen. De bus werd meegesleurd bij een overstroming.

En dan nog even dit:

De Franse president Macron heeft zijn excuses aangeboden aan premier Rama van Albanië voor de blunder met het volkslied bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Albanië. In het Stade de France werd zaterdag per ongeluk het volkslied van Andorra afgespeeld, tot hilariteit van de Albanese spelers en tot afschuw van de fans.

Die verontwaardiging werd alleen maar erger toen de stadionspeaker excuses aanbood en vroeg om respect voor "het volkslied van Armenië".

Premier Rama twitterde dat Macron "zijn oprechte spijt heeft betuigd voor de schandelijke blunder van de Franse voetbalbond met ons volkslied". Macron spreekt volgens Rama van een "onaanvaardbare fout".

Fijne dag!

STER reclame