Abdi Nageeye was dit jaar de beste Nederlander in de marathon van Rotterdam
NOS SportAangepast

Nageeye loopt halve marathon onder het uur, maar geen Nederlands record

Abdi Nageeye heeft in Engeland voor het eerst de halve marathon onder het uur gelopen: 59.55. Dat was sneller dan zijn eigen Nederlands record (1.00.24) uit februari, maar de toptijd gaat toch niet de boeken in als nationaal record.

Het iets meer dan 21 kilometer lange parcours van de Great North Run in Newcastle kende namelijk een hoogteverschil van -31 meter tussen start en finish. Dat is meer dan de maximaal toegestane daling van één meter per kilometer.

Niet in de recordboeken

"Dat betekent dus dat het parcours iets te veel afloopt", legt atletiekcommentator Léon Haan uit. "De atleten lopen iets te veel naar beneden. Dat levert schitterende tijden op, maar die komen niet in de recordboeken."

De 30-jarige geboren Somaliër, die sinds 1996 in Nederland woont, finishte als derde in de wedstrijd. Mo Farah won de race in Newcastle voor de zesde keer op rij (59.07). Met 59.13 eindigde ook de Ethiopiër Tamirat Tola nog voor Nageeye.

Sneller en sneller

In Rotterdam verpulverde Nageeye in april van dit jaar het Nederlands record op de marathon. Op de Coolsingel kwam hij na 2.06.17 over de eindstreep. Daarmee bleef hij bijna twee minuten onder zijn oude toptijd uit 2017.

"Met deze tijd heeft Abdi weer een stap gemaakt", aldus Haan. "Hij is door die grens van het uur heen en hij gaat alsmaar sneller. Dat is goed met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar. Vooralsnog gaat het geweldig goed met hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl