Omrop Fryslân
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Dancefestival Eilân op Terschelling gaat toch niet door

Het dancefestival Eilân op Terschelling mag niet doorgaan van de rechter. Eilandbewoners hadden de zaak voor de tweede keer aan de rechter voorgelegd. Die oordeelde gisteravond in een schriftelijke uitspraak dat de omgevingsvergunning terecht is aangevochten en heeft deze geschorst.

Eilân zou vanaf donderdag bij het meer van Hee worden gehouden, vlak bij een stiltegebied met beschermde diersoorten. Volgens buurtbewoners zorgt het festival voor een te zware belasting voor het beschermde natuurgebied, meldt Omrop Fryslân. Donderdag besloten burgemeester en wethouders de omgevingsvergunning nog wél te geven.

Ondeugdelijke motivatie

De rechter concludeert dat de gemeente de toewijzing "ondeugdelijk" heeft gemotiveerd. Ook kleven er gebreken en omissies aan. Zo zou er een verkeerde rekenmethode voor de uitstoot van stikstof zijn gebruikt, waardoor niet duidelijk is wat de schade aan de natuur is.

Omwonenden voelen niks voor een dancefestival op het Friese Waddeneiland en stapten naar de rechter. Die oordeelde een maand geleden al dat er beter gekeken moest worden naar de gevolgen voor de omgeving. Daarop besloot de organisatie één van de podia te verplaatsen.

Na een speciale raadsvergadering afgelopen donderdag gaf het college van burgemeester en wethouders alsnog toestemming voor het festival, maar daar zet de rechter nu dus weer een streep door. Het vierdaagse festival zou komende donderdag beginnen. Er werden 6000 bezoekers verwacht.

De organisatie van het festival noemt het "heel bitter". "We hebben de steun van alle partijen, maar niet van de rechter", zegt Daniël van Drunen van de organisatie tegen Omrop Fryslân.

Mensen die een kaart hebben gekocht, krijgen hun geld terug. Volgens Van Drunen dient de organisatie voorlopig geen schadeclaim in bij de gemeente. "Dat is in handen van onze verzekeraar. Wij zijn goed verzekerd."

Andere festivals

Volgens wethouder Sietze Haringa heeft de uitspraak van de rechter mogelijk ook gevolgen voor de andere festivals op Terschelling. "Je moet je toch gaan afvragen hoe we daar met verdere activiteiten en festivals mee om moeten gaan. We moeten het én op tijd én supergoed gaan organiseren. En dan nog loop je dit soort risico's", zegt de wethouder tegen Omrop Fryslân.

Advertentie via Ster.nl