ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Arnhem viert zeventigjarig bestaan trolleybus

Arnhem viert de zeventigste verjaardag van de trolleybus. De Gelderse hoofdstad is de enige stad in Nederland waar deze bussen rijden. In het centrum zijn vandaag een paar oude trolleybussen te zien. Ook is er een tentoonstelling over het verleden en de toekomst van de bus.

De trolleybus wordt aangedreven door een elektromotor en is via kabels verbonden met een bovenleiding. De bus rijdt door een flink aantal wijken in de stad. Op andere lijnen rijden gewone bussen. De trolleylijnen vervingen in 1949 de tramlijnen die tijdens de Slag om Arnhem vernield werden.

Omroep Gelderland

Ook Groningen en Nijmegen hebben ooit trolleylijnen gehad, maar die zijn daar in de jaren zestig al gestopt. Arnhem hield vast aan het systeem omdat het milieuvoordelen heeft en de trolleybus de eerste jaren ook een comfortabeler vervoermiddel was dan een dieselbus. De bus stoot geen uitlaatgassen uit en maakt nauwelijks geluid, zegt Herman Wilmer van de Stichting Trolleymateriaal Arnhem bij Omroep Gelderland.

De gemeente Arnhem experimenteert met nieuwe technieken voor de trolleybus: Trolley 2.0. Sinds het voorjaar rijden er enkele trolleybussen die ook een aantal kilometers op routes zonder bovenleiding kunnen rijden. In die bussen zit een accu, die zichzelf oplaadt tijdens het rijden.

Advertentie via Ster.nl