US Open 2019
Nadal bereikt halve finales US Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de uitschakeling van Roger Federer ruikt Rafael Nadal bij de US Open zijn kans om zijn Zwitserse rivaal tot op een grandslamtitel te naderen. De als tweede geplaatste Spanjaard bereikte ten koste van Diego Schwartzman de laatste vier: 6-4, 7-5, 6-2.

Federer is recordhouder met twintig grandslamtitels en daarmee de succesvolste tennisser aller tijden. Nadal staat op achttien titels en Novak Djokovic, die ook al is uitgeschakeld in New York, op zestien.

Lange, slopende rally's

Nadal had een zware dobber aan de kleine en behendige Argentijn Schwartzman, zijn evenknie als het ging om het volhouden van lange, slopende rally's. Hij werd ongeduldiger en verspeelde in de eerste twee sets een dubbele break voorsprong, maar werd telkens net op tijd weer wakker.

Diego Schwartzman en Rafael Nadal Pro Shots

In de derde set had Nadal meer rust in zijn spel en kwamen zijn slagen beter door. Na het laatste punt - na bijna drie uur tennissen - schreeuwde hij het uit van blijdschap. "Deze was heel zwaar", zei de Mallorcaan na afloop. Hij bereikte voor de achtste keer de halve eindstrijd op Flushing Meadows.

Berrettini wint thriller van Monfils

Nadals volgende tegenstander is de relatief onbekende Matteo Berrettini, die voor het eerst de halve finales van een grandslamtoernooi haalde. De Italiaan won na een boeiend gevecht van Gaël Monfils: 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 7-6 (5).

Matteo Berrettini bereikt voor het eerst in zijn carrière de halve finale op een grandslamtoernooi ANP

De 23-jarige Berrettini won dit jaar twee ATP-titels en haalde op Wimbledon al de achtste finales. Na drie matte sets kwam het duel met Monfils in de vierde set echt tot leven.

De fysiek sterke Italiaan, de nummer 25 van de wereld, hamerde er flink op los, maar Monfils (ATP-13) vond overal een antwoord op. En dat leverde heerlijke rally's op.

Vier matchpoints

In set vijf oogde Monfils vermoeid. Hij repareerde echter twee keer een break, overleefde op 3-5 en 5-6 in totaal vier matchpoints, maar boog alsnog in de tiebreak.

STER reclame