NOS NieuwsAangepast

Grote verschillen in grafkosten

Gemeenten hanteren sterk verschillende prijzen voor een plek op een begraafplaats. Tussen de duurste en de goedkoopste gemeenten zit een verschil van honderden euro's, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB).

Aan het onderzoek deden 880 begraafplaatsen mee. Vier ervan hebben het afgelopen jaar hun prijs verlaagd. Gemiddeld steeg de prijs voor een graf het afgelopen jaar met 3,5 procent. De LOB noemt dat "alleszins acceptabel, zeker in het licht van een inflatiepercentage van 2,5 procent".

Naarden

De duurste graven liggen in de Randstad, zo blijkt uit het onderzoek. Naarden is de duurste gemeente. Een graf kost daar 366,13 euro per jaar.

Losser is met 24,33 euro per jaar de goedkoopste gemeente van het land. Volgens een gemeentewoordvoerder komt dat doordat de begraafplaats er relatief klein is en dat die wordt onderhouden door mensen van de sociale werkplaats.

Uitvaartorganisatie Dela vindt dat er iets gebeuren aan de grote verschillen. Volgens Dela is het onduidelijk op basis waarvan gemeenten de grafprijzen bepalen. Nu lijkt het alsof de graftarieven de sluitpost op de financiële balans zijn, zegt Dela.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl