Een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde vaart nabij de Stena Impero
NOS NieuwsAangepast

Iran bereid deel bemanning Britse olietanker vrij te laten

Iran wil een deel van de bemanning van de Britse olietanker Stena Impero vrijlaten. 7 van de 23 bemanningsleden komen vrij op basis van "humanitaire gronden" en mogen het land snel verlaten, zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de staatstelevisie.

De Zweedse rederij die eigenaar is van de Stena Impero laat weten dat de overige 16 bemanningsleden aan boord blijven om het schip te onderhouden. De rederij heeft nog geen idee wanneer het vaartuig wordt vrijgegeven.

De Stena Impero werd op 19 juli geënterd en aan de ketting gelegd in de Iraanse stad Bandar Abbas. Volgens de Iraniërs omdat het schip een noodsignaal van een vissersboot had genegeerd. Daarnaast hadden de Britten kort daarvoor een Iraanse supertanker bij Gibraltar in beslag genomen. Dat schip is inmiddels vrijgegeven.

De spanning tussen de twee landen is de afgelopen maanden opgelopen vanwege de op losse schroeven staande atoomdeal uit 2015. Vorig jaar stapte de Amerikaanse president Trump uit dat akkoord. Vervolgens legden de Amerikanen Iran sancties op.

Bekijk hier hoe de spanning tussen Iran en met name de VS in een jaar tijd opliep:

Hoe de spanning tussen Iran en de VS in één jaar opliep.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland bleven wel in het atoomakkoord, maar volgens Teheran doen die landen niet genoeg om Iran te beschermen tegen de Amerikaanse sancties.

Ondertussen is Iran langzaam begonnen met het weer opstarten van het atoomprogramma. Zo verrijkt het land nu uranium tot een hoger percentage dan eigenlijk is toegestaan in de deal.

Europa krijgt nog twee maanden

Verder liet de Iraanse staatstelevisie vandaag weten dat het land een lening van 15 miljard dollar vanuit Europa, bedoeld om de Iraanse economie te versterken, heeft afgewezen.

De Iraanse president Rohani zei in een toespraak dat de Europese landen nog twee maanden krijgen om de atoomdeal te redden. Hij waarschuwde dat de volgende stap in het loslaten van toezeggingen in de deal "buitengewone effecten" zal hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl