De vrachtwagens komen Jorwerd niet in
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Blokkade Fries dorp Jorwerd voor vrachtwagens opgeheven

Inwoners van Jorwerd hebben de blokkade van hun dorp opgeheven. De blokkade werd vanochtend opgeworpen met auto's om te voorkomen dat zware vrachtwagens met klei dwars door het dorp reden.

De inwoners waren bang dat de zware wagens grote schade zouden veroorzaken in het dorp. Ook vonden ze dat ze te laat waren geïnformeerd. De 155 vrachtwagens vervoeren klei die gebruikt wordt om de Jorwerder Vaart te verbeteren.

Rond het middaguur haalden de bewoners de auto's weer van de weg toen in overleg met het Wetterskip Fryslân een compromis was gevonden. Vrachtwagens hoeven niet langer door het dorp te rijden, maar nemen een route door een stuk weiland van een boer.

"De weg hadden we opnieuw moeten straten, denk ik", geeft Otto van der Galiën toe tegen Omrop Fryslân. "Het plan om door een stuk weiland te rijden, is wat dat betreft beter."

De weg hadden we opnieuw moeten straten

Otto van der Galiën, Wetterskip Fryslân

"We hadden het hele plan wel iets beter kunnen communiceren met de inwoners van Jorwerd en Dorpsbelang. Dat is de les die we hier uit trekken", aldus Van der Galiën.

Guus van der Sande van Dorpsnut Jorwerd is blij met de nieuwe oplossing. "Het zou mooi zijn wanneer er eerder overleg was geweest, dan was alle reuring van vanochtend niet nodig geweest", concludeerde hij.

Advertentie via Ster.nl