NOS

FC Utrecht-trainer John van den Brom had op een beter moment kunnen aanschuiven bij Studio Voetbal. Zijn ploeg verloor de laatste twee wedstrijden van VVV-Venlo (1-2) en FC Twente (3-1). "Het is een ontzettend leuke club, waar we goed kunnen werken, maar de resultaten vallen tegen", erkent hij.

Het niet benutten van kansen loopt volgens de coach als een rode draad door het seizoen, maar tegen Twente was er meer aan de hand. "Het is moeilijk de vinger erop te leggen en dat maakt het frustrerend", aldus Van den Brom. Volgens de trainer heeft het met energie en inzet te maken.

Dan maar verder praten over de andere clubs. Waar RKC het PSV nog behoorlijk lastig maakte, kan dat niet worden gezegd van Sparta tegen Ajax. "Echt lachwekkend hoe Sparta verdedigde", aldus Theo Janssen. "Het centrum van de verdediging is niet heel snel, dan speel je tegen Ajax en ga je 40 meter voor je goal staan. Dat is heel raar."

'Lachwekkend hoe Sparta verdedigde tegen Ajax'

"Het kwaliteitsverschil is zo groot dat het er voor de onderliggende partij heel knullig uitziet", verdedigt Willem Vissers van de Volkskrant Sparta. "Ajax is Europees topniveau. Er is een enorm verschil tussen een ploeg die bijna in een Europese finale heeft gestaan en een ploeg die net is gepromoveerd."

Niet zo gek dat Hakim Ziyech de uitdaging mist in Nederland, vindt ook Van den Brom. "Als je zo goed bent, had je die stap moeten maken", zegt Janssen. "Hij vindt Sevilla geen stap vooruit en dat begrijp ik heel goed", reageert Rafael van der Vaart.

"Als liefhebber moet je blij zijn dat hij er nog is", zegt Vissers. "Voor hem kom je naar het stadion", aldus Van der Vaart.

'De Ligt is heel onzeker, dat zie je'

Matthijs de Ligt koos wel voor een transfer en maakte zaterdag in de topper tegen Napoli zijn officiële debuut voor Juventus. Dat verliep ongelukkig. "Hij speelde een slechte wedstrijd", aldus Van der Vaart. "Superslecht, maar in Nederland zijn we er dan wel weer goed in om hem helemaal af te kraken."

'Je ziet dat De Ligt totaal onzeker is op dit moment'

Vissers wijt het matige optreden van De Ligt deels aan slechte communicatie met zijn partner in het verdedigingscentrum van Juventus, Leonardo Bonucci. "Communicatie, hou toch op", zegt Van der Vaart. "Denk je dat je elkaar hoort in een stadion met 50.000 man? De Ligt is gewoon totaal onzeker op dit moment en heeft niet het vertrouwen van de trainer. Dat zie je gewoon."

'Gutiérrez doet maar wat, Rosario valt tegen'

Van der Vaart is ook niet onder de indruk van het spel van PSV tegen RKC Waalwijk op zondagavond. Hij moet een beetje lachen om de term "powerplay" die coach Mark van Bommel gebruikt. "Ze hebben zulke goede aanvallers, maar die worden nauwelijks bediend", zegt de oud-international.

"De spelers die op het middenveld staan, zorgen niet voor aanvoer", vult Janssen aan. "Die Érick Gutiérrez stapt gewoon op de raarste momenten uit. Die doet maar wat en loopt alleen maar achter de bal aan. En dan slentert hij terug. Gebeurde de hele tijd."

'Gutiérrez doet maar wat en Rosario valt tegen'

"Rosario valt ook zo tegen", zegt Van der Vaart. "Je mag ook wel een terugslag hebben", vindt Vissers.

Janssen oppert om het middenveld van PSV anders neer te zetten. "Het klopt nu niet en dat heeft te maken met die twee."

Of Ritsu Doan een versterking is voor PSV valt volgens de gasten van Studio Voetbal nog te bezien. "Dat zal moeten blijken", zegt Van den Brom.

STER reclame