Vitesse alleen koploper eredivisie na winst op AZ in blessuretijd

Tim Matavz zorgt voor de 1-1
    Matúš Bero haalt uit vanaf elf meter
  • ANP
    Teun Koopmeiners benut een penalty voor AZ

Vitesse heeft zich alleen aan kop van de eredivisie genesteld door op eigen veld op de valreep met 2-1 te winnen van AZ. Matús Bero schoot in de blessuretijd in de herkansing een penalty binnen, nadat de eerste strafschop was afgekeurd wegens te vroeg inlopen.

De Arnhemmers - ongeslagen met drie overwinningen en twee gelijkspelen - waren al koploper na de vierde speelronde, maar toen nog samen met Willem II. De Tilburgers verloren vandaag met 1-0 van Feyenoord, waardoor Vitesse nu alleen koploper is.

Stand top eredivisie

Vitesse 5-11 (10-4)
Ajax 4-10 (15-4)
FC Twente 5-9 (10-6)
Willem II 5-9 (8-7)

AZ was bij winst samen met Ajax koploper geweest, maar voor het eerst dit seizoen verloren de Alkmaarders. Een onhandige handsbal van Zakaria Aboukhlal leverde Vitesse in de blessuretijd de beslissende penalty op.

Matchwinner Vitesse heeft lol om AZ-doelman

"Het was een thriller met die twee penalty's. Ik ben zo blij dat ik 'm daarna wel maakte. Ik gleed uit bij de eerste. Soms verdien je blijkbaar een tweede kans", aldus matchwinner Bero.

De Slowaak had de grootste lol om AZ-doelman Marco Bizot. "Hij zei na de eerste penalty dat ik weer in dezelfde hoek moest schieten. Dat deed ik, maar hij ging de andere hoek in."

Bizot daagt Bero uit, maar Vitesse-middenvelder lacht het laatst

Vitesse kreeg via Bryan Linssen en Tim Matavz ook de eerste kansen van de wedstrijd, maar daarna beet AZ meer van zich af. Myron Boadu kopte nog naast, maar nadat Navarone Foor hem onderuit gehaald had, scoorde Teun Koopmeiners vanaf de stip.

Even onvriendelijk

Na een overtreding van Matavz werd het even onvriendelijk. AZ leek wat van slag en vlak voor rust schoot Matavz de 1-1 binnen na zwak verdedigen van Ron Vlaar.

AZ oogde na de gewonnen Europa League-kraker tegen Antwerp vermoeid, maar Vitesse leek in de matige tweede helft niet te profiteren. Tot de extra tijd.