AFP
NOS NieuwsAangepast

AfD wint fors in Saksen en Brandenburg, maar wordt niet de grootste

Bij de Duitse deelstaatverkiezingen in Saksen en Brandenburg heeft de rechts-populistische AfD zoals verwacht een flinke overwinning geboekt. Nu alle stemmen zijn geteld blijkt dat de partij in beide oostelijke deelstaten niet de grootste wordt, maar tweede.

In Saksen blijft de CDU de grootste met 32,1 procent van de stemmen. De partij van deelstaatpremier Kretschmer levert daarmee ruim 7 procentpunt in. Ook is de coalitie CDU-SPD zijn meerderheid kwijt. AfD komt uit op 27,5 procent van de stemmen. De partij is ten opzichte van de vorige deelstaatverkiezingen in 2014 (9,7 procent) bijna verdrievoudigd.

In Brandenburg is het verlies van de sociaaldemocratische SPD van premier Woidke kleiner dan verwacht. De partij komt uit op 26,2 procent van de stemmen, bijna 6 procentpunt minder dan vijf jaar geleden. De AfD, die in peilingen nek aan nek ging met de SPD, heeft 23,5 procent van de stemmen gekregen. Ook hier is de coalitie (SPD-Die Linke) zijn meerderheid kwijtgeraakt.

De SPD en Die Linke hebben al gezegd dat ze coalitiesamenwerking met de AfD niet zien zitten. Ondanks hun "pak slaag" zijn er wel mogelijkheden voor andere coalities, zegt correspondent Wouter Zwart. "Maar bescheidenheid past."

De opkomst bij de verkiezingen in de voormalige DDR-regio's was met meer dan 60 procent veel hoger dan in 2014. De toename was vooral te zien in steden, zoals Dresden en Leipzig.

Wende 2.0

De grote winst van de AfD in Saksen en Brandenburg was verwacht: de rechts-populistische partij is in het oosten veel populairder dan in het westen van het land.

Dat komt mede doordat de partij inspeelt op het feit dat veel Oost-Duitsers zich nog altijd achtergesteld voelen ten opzichte van hun landgenoten in het westen. De AfD voerde campagne met de slogan 'Wende 2.0', een verwijzing naar de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl