Volleybalsters overmeesteren ook taai Griekenland en bereiken kwartfinales EK

Volleybalsters blijven ook in hun zesde EK-duel zonder setverlies

Nederland is doorgedrongen tot de kwartfinales op het EK volleybal. Ook van de Grieken werd in Boedapest gewonnen zonder een set te verliezen (25-21, 25-23, 25-12).

In de kwartfinale treft Oranje woensdag in Ankara met Turkije een van de gastlanden van het toernooi. De Turkse vrouwen wonnen na een ware thriller met 3-2 van Kroatië.

De Grieken waren op papier geen tegenstander waar Oranje voor moest vrezen, maar de nummer 46 van de wereld maakte het de ploeg van bondscoach Jamie Morrison toch best lastig.

Derde set formaliteit

Griekenland deed geen gekke dingen en maakte zelf extreem weinig fouten. En mede daardoor duurde het lang voordat Nederland, dat zelf in het begin nog wat zoekende was, afstand kon nemen. "Ik vond dat de Grieken heel goed, heel fel uit de startblokken kwamen", vond aanvalster Anne Buijs.

Bekijk hieronder het interview met Anne Buijs:

Buijs: 'Nu komen we tegen de echte topteams'

In de eerste set werd pas na 15-16 naar een hogere versnelling geschakeld. Myrthe Schoot sleepte tot haar eigen verbazing het eerste bedrijf binnen, toen ze na een verdedigende actie de bal met een grote boog net binnen de lijnen zag vallen op de Griekse helft.

Nederland werd daarna sterker en had het alleen in de tweede set nog even moeilijk. Nadat er op 13-14 een gaatje werd geslagen, was de derde set bijna een formaliteit met al snel een marge van vijf punten op het bord.

Nederland wint voor de zesde keer dit EK met 3-0

Kwartfinales EK 2019

Servië - Bulgarije
Turkije - Nederland
Italië - Rusland
Polen - Duitsland

Alle kwartfinales worden woensdag gespeeld, de aanvangstijden zijn nog niet bekend.

Oranje won dit toernooi de zes voorgaande wedstrijden ook met 3-0. De tegenstand wordt nu echter zwaarder, dus het niveau moet volgens Buijs hoger liggen in het begin tegen de Grieken. "Maar ik denk dat we het uiteindelijk goed hebben afgesloten."

In de halve finales (zaterdag) treffen de winnaars van de eerste twee en de laatste twee wedstrijden elkaar. De wedstrijd om de derde plaats en de finale zijn zondag. Nederland sloot de laatste twee edities van het EK af met zilver.