NOS NieuwsAangepast

Schade op Bahama's door zware orkaan Dorian, evacuaties in VS

De orkaan Dorian is als zeer zware orkaan, met categorie 5, aan land gegaan op de Bahama's. Dorian bereikte het vasteland met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de orkaan de komende twee dagen hoge golven, harde windstoten en veel regen gaat veroorzaken op de Bahama's.

Op de eilanden zijn bomen, elektriciteitsmasten en auto's omgewaaid. Kades en gebouwen zijn verwoest. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

De eerste beelden van de schade verschijnen op sociale media:

Schade op de Bahama's: 'Alles ligt plat'

Inwoners van de Bahama's hebben zich teruggetrokken in scholen, kerken en speciaal ontworpen schuilplaatsen. Mensen die zich niet in veiligheid brengen, kunnen "catastrofale" gevolgen ondervinden, waarschuwde de premier vandaag. Vrijwel alle toeristen zijn vertrokken.

De komende dagen kan op sommige plaatsen een meter regen vallen. De verwachting is dat Dorian na het passeren van de Bahama's in noordelijke richting afbuigt en zijn tocht voortzet langs de Atlantische kust. In de Amerikaanse staten Florida, Georgia en North en South Carolina is de noodtoestand uitgeroepen.

Het verwachte pad van de orkaan, volgens de Amerikaanse weerdienst:

De autoriteiten hebben voor delen van Florida verplichte evacuaties afgekondigd. Die gelden voor de bewoners van schiereilanden, mensen in laaggelegen gebieden en degenen die in een caravan wonen. Ook de kustlijn van Georgia en North Carolina worden geëvacueerd. In die laatste staat gaat het om 830.000 mensen die verplicht hun huis moeten verlaten.

Het National Hurricane Center heeft gewaarschuwd voor "levensbedreigende omstandigheden". De orkaan wordt mogelijk een van de zwaarste sinds het begin van de metingen in de jaren 70. Het is onduidelijk of de orkaan echt aan land komt in Florida: het kan ook dat de storm boven de zee blijft hangen en dan langs de kust scheert.

Zo ziet Dorian eruit vanuit de ruimte:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl