ANP

Een proef waarbij de eikenprocessierups op een natuurlijke manier wordt bestreden, blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden van het beestje werden de afgelopen tijd 80 procent minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

De gemeente Westerveld in Drenthe startte vorig jaar met de proef in Wapserveen, meldt RTV Drenthe. Drie jaar lang wordt er gekeken hoe het aantal eikenprocessierupsen zich daar ontwikkelt. Natuurlijke vijanden worden er actief gestimuleerd, terwijl even verderop - op de controleplek - geen extra maatregelen zijn genomen. Op beide plekken worden 64 eikenbomen gevolgd. Dit jaar is er nog een extra controlelocatie toegevoegd aan de proef.

Op de proeflocatie zijn vorig jaar allerlei soorten planten neergezet om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Het gaat bijvoorbeeld om sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook werden er nestkasten geplaatst voor onder meer koolmezen, pimpelmezen, mussen en grootoorvleermuizen.

Er zijn op de proeflocatie niet alleen veel minder nesten dan op de controlelocaties. De nesten die er zijn, zijn ook veel kleiner. 90 procent van de nesten is aangevreten. Op de controlelocaties was dat maar 3 procent.

Volgens de onderzoekers zijn niet alle locaties geschikt voor zo'n project, "maar daar waar het mogelijk is, draagt deze aanpak zeker bij aan de beheersing van de eikenprocessierups".

STER reclame