Heerenveen wint weer niet in eigen huis, Fortuna pakt tweede punt

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Fortuna Sittard: 1-1

SC Heerenveen heeft in een aantrekkelijk duel Fortuna Sittard niet kunnen verslaan. De beide ploegen scoorden een keer, dachten allebei drie punten aan de wedstrijd over te kunnen houden, maar moesten na negentig minuten genoegen nemen met 1-1.

Heerenveen trad voor de vierde keer op rij aan met dezelfde basisopstelling. Dat betekende voor de nieuwe aanwinsten Joey Veerman en Anders Dreyer dat zij op bank moesten beginnen. De twee zagen dat hun ploeggenoten feller aan de wedstrijd begonnen dan de ploeg uit Sittard, maar dat Fortuna desondanks het eerste doelpunt maakte.

Aanvaller Jens Odgaard, die na vier speelronden in de eredivisie nog droog stond, verloor namelijk op eigen helft de bal. Fortuna schakelde razendsnel om en via de linkerflank gaf Felix Passlack de bal op een presenteerblaadje aan Vitalie Damascan, die op zijn beurt gemakkelijk binnen gleed.

Odgaard van de nul af

Odgaard, die in de voorbereiding op het nieuwe seizoen wel trefzeker was, bleef in het vervolg van het duel een belangrijke rol vervullen aan de kant van Heerenveen. Al voor de treffer van de Sittardenaren miste de Deen een mogelijkheid, maar een benutte penalty hielp de 20-jarige na 35 minuten spelen van de nul af.

Odgaard toont zijn liefde voor Friesland na zijn benutte strafschop

Clint Essers werkte totaal onnodig in eigen strafschopgebied Jordy Bruijn tegen de grond en ondanks zijn stroeve start aan het duel, vertrouwden zijn ploeggenoten Odgaard de penalty toe.

In de tweede helft had de huurling van het Italiaanse Sassuolo alle mogelijkheden om zijn matige seizoensstart volledig weg te poetsen, maar dat liet hij na. Zowel Fortuna en Heerenveen geloofden nog in drie punten en maakten er een aantrekkelijke slotfase van, maar in de acht minuten blessuretijd scoorden beiden niet meer. Ook Odgaard niet, die nog een enorme mogelijkheid hoog over schoot.

Weer geen thuisoverwinning

Het gelijke spel betekende voor Fortuna Sittard het tweede punt dit seizoen. Heerenveen heeft in het eigen Abe Lenstra stadion nog geen enkele wedstrijd gewonnen. De duels tegen FC Twente en Feyenoord eerder dit seizoen eindigden ook in een gelijkspel.

Dat Heerenveen niet won, dat rekende een teleurgestelde Odgaard zichzelf aan. "Ik had meer kunnen scoren vandaag", zei hij na afloop. "We hadden vandaag drie punten moeten pakken."

Bekijk hier de reacties van Odgaard, Heerenveen-trainer Johnny Jansen en Fortuna-coach Sjors Ultee:

Odgaard boos vanwege puntendeling, Fortuna-trainer Ultee trots op geleverde strijd

Ook Heerenveen-trainer Jansen was teleurgesteld. "Ik heb het gevoel dat we verloren hebben, want we hebben heel veel mogelijkheden onbenut gelaten."

Ultree, de coach van Fortuna, prees de vechtlust van zijn team. "We blijven met onze vecht- en strijdlust bijna honderd minuten overeind. We moeten niet doen alsof het voetballend goed genoeg was, maar vechtersdrang is wel een goede basis om punten te pakken in de eredivisie."