NOS Nieuws

Wekdienst 31/8: koning opent herdenking Slag om de Schelde, Naturalis weer open

Goedemorgen! In Terneuzen wordt vanmiddag de Slag om de Schelde herdacht. En Naturalis opent zijn de deuren weer na een verbouwing.

De dag begint vrij zonnig en het wordt echt zomers met maxima tussen 25 en 30 graden. De matige wind is zuidelijk. Langs de kust gaat de wind 's middags vanaf zee waaien. Later in de middag en avond neemt vanuit het westen de bewolking toe en kan er een (onweers)bui vallen.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Zeeuwse havenstad Terneuzen wordt het begin van de bevrijding van het zuidwesten van Nederland herdacht. Koning Willem-Alexander leidt de ceremonie, waarmee ook het jubileumjaar 75 jaar vrijheid wordt ingeluid. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit vanaf 14:30 uur op NPO1 en op NOS.nl.
  • De Griekse premier Mitsotakis bespreekt met veiligheidsadviseurs de situatie op Griekse eilanden voor de Turkse kust. De directe aanleiding is de aankomst van zestien boten met in totaal 650 migranten op Lesbos.
  • Het nieuwe station van Heerlen wordt geopend. Er is zeven jaar aan gewerkt en het ligt op een dikke betonnen plaat boven het spoor. In het stationsgebied is een nieuwe woonwijk gemaakt.
  • Ook een opening in Leiden, daar gaat museum Naturalis na een verbouwing weer open. Het gebouw is groter gemaakt, onder meer om ruimte te maken voor Trix, het skelet van een tyrannosaurus rex.
De schoorsteenvegers geven een optreden op straat

Wat heb je gemist?

Bij alle populaire gokwebsites is het voor minderjarigen eenvoudig om vanuit Nederland te gokken. Hoewel deelname van jongeren verboden is, ontbreekt overal leeftijdscontrole, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Het gaat om zowel een aanbieder met een vergunning voor online gokken in Nederland (Toto) als bedrijven die zo'n vergunning niet hebben, zoals Unibet en Bwin.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Koorts? Kan een keer gebeuren, toch? Maar onze correspondent Bram Vermeulen zal er de komende tijd extra klamme handen van krijgen. Hij maakte een reportage over ebola in Congo en beschrijft in dit verhaal hoe je als verslaggever werkt in een gebied dat zo in de ban is van de besmettelijke ziekte.

"Ebola kleeft aan de kleren van de chauffeurs, de zadels van de brommers. Als me even later het zweet over het voorhoofd loopt, vraag ik me weer af: is het vandaag gewoon heet of heb ik koorts?"

Bekijk hier de reportage van Vermeulen:

Germain Bill helpt ebola-patiënten: 'Hij is nergens bang voor'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl