Feest bij de Oranjevrouwen na de openingstreffer van Miedema tegen Estland Pro Shots

De kop is eraf voor de Nederlandse voetbalvrouwen. De lange weg naar het EK van 2021 is begonnen met een probleemloze zege in Estland (0-7).

De knop moest even om bij Europees kampioen Oranje, dat vorige maand nog voor bijna zestigduizend toeschouwers in Lyon de WK-finale speelde tegen de VS.

De verliezend finalist speelde nu voor vrijwel lege tribunes in Tallinn, tegen de nummer 99 van de wereld. Het thuisland groef zich diep op eigen helft in, waar Nederland een bewonderenswaardig gemotiveerde indruk maakte in de openingsfase.

Dat er halverwege de eerste helft nog niet gescoord werd, mag een wonder heten. Vlotte combinaties, schoten van afstand en ouderwetse scrimmages, de thuisploeg overleefde ze soms op miraculeuze wijze.

Vivianne Miedema zet Oranje met een verwoestende uithaal op 0-1 ProShots

Oranje wist de Estse muur uiteindelijk omver te krijgen met een bombardement van afstand. Vivianne Miedema kegelde de bal na een fraaie kapbeweging vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre kruising, waarna Anouk Dekker met haar pegel de lat raakte en Jill Roord uit de rebound 0-2 maakte.

Sherida Spitse was met haar befaamde vrije trappen zowel kort voor als na rust succesvol. Dankzij Miedema (intikker bij de tweede paal), Dominique Bloodworth en Ellen Jansen (beiden met een kopbal) werd daarna de score uit het vriendschappelijke onderonsje uit 2015 geëvenaard.

Bekijk hieronder de reacties van Vivianne Miedema, Sherida Spitse en bondscoach Sarina Wiegman:

Aanstaande dinsdag wacht de tweede kwalificatiewedstrijd, als Turkije naar Heerenveen komt. Bondscoach Sarina Wiegman zag in Estland een fris spelend Oranje. "Turkije is wel beter en stugger. Ik verwacht wel wat meer fysiek geweld. Maar we zullen die wedstrijd hetzelfde benaderen."

Klein puntje van zorg is de fitheid van Miedema. Of toch niet? De topscorer aller tijden van Oranje moest naar de kant, maar dat was vooral uit voorzorg, verzekerde de spits. "Het heeft geen nut om nu risico's te nemen."

STER reclame