Wikimedia
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

GVB'ers Amsterdam werken mogelijk al 1,5 jaar met chroom-6

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB laat onderzoeken in hoeverre werknemers van twee werkplaatsen zijn blootgesteld aan de giftige en kankerverwekkende stoffen chroom-6 en lood. De stoffen zijn in de verf van twee types trams aangetroffen. De werkzaamheden aan de trams zijn per direct stilgelegd.

Het probleem speelt in de werkplaatsen van het GVB in Diemen en aan de Havenstraat in Amsterdam-Zuid. Op die plekken wordt sinds maart 2018 gewerkt aan het opknappen van oude trams van het type 11G- en 12G. Chroom-6 kan vrijkomen bij werkzaamheden als lassen, slijpen en schuren.

Iedere tram testen

Het GVB ging er aanvankelijk van uit dat alleen in de verf aan de voorkant van de trams chroom-6 en lood aanwezig waren. Maar na het nemen van monsters blijkt nu dat de stoffen ook in de verf aan de zijkanten van de trams kunnen zitten. Het werk ligt stil. "In principe moeten we iedere tram gaan testen", zegt een woordvoerder van het GVB tegen AT5 en NH Nieuws.

Personeel in de werkplaatsen is woensdag geïnformeerd. Volgens de woordvoerder zijn de werknemers geschrokken, maar hebben zij het nieuws "gelaten opgenomen". Het bedrijf werkte na de vondst van chroom-6 bij de renovatie van de metro met extra beschermingsmaatregelen, zoals ademhalingsmaskers, een overall en handschoenen. Het is onduidelijk of deze maatregelen voldoende beschermen tegen chroom-6. Een gespecialiseerd bureau onderzoekt dat.

Eén tram per maand

Het opknappen van de trams loopt door het stilleggen van het werk vertraging op. Dat is vervelend, want het vervoersbedrijf kampt met een tekort aan materiaal. Hoeveel vertraging ontstaat, weet het GVB nog niet. Het werk wordt hervat als er een nieuwe en veilige werkwijze is.

Hoeveel medewerkers er door de jaren heen aan de trams hebben geschuurd of gelast, moet worden uitgezocht. Volgens de woordvoerder is sinds maart 2018 aan één tram per maand gewerkt.

Omdat blootstelling aan chroom-6 kankerverwekkend kan zijn en ook andere ziektes veroorzaakt, is de stof al sinds 1998 verboden. Voor die tijd werd het veel gebruikt als roestwerend middel, vooral bij trams en treinen, maar ook bij legervoertuigen en op bruggen.

Advertentie via Ster.nl