Het pak van Leavelle, met de beroemde foto erachter AFP

Politieagent Jim Leavelle had nog tegen Lee Harvey Oswald gegrapt: hij hoopte dat ze hem niet zouden raken als iemand het vuur op de verdachte van de moord op president Kennedy zou openen. "Niemand gaat mij doodschieten", had Oswald zelfverzekerd geantwoord.

Minuten later werd hij vermoord. Jim Leavelle werd in 1963 wereldberoemd door de foto waarop te zien is hoe hij de aanslag op Oswald niet wist te voorkomen. De rechercheur is nu overleden, op 99-jarige leeftijd.

Leavelle had al eerder een historisch moment meegemaakt: als 21-jarige matroos maakte hij de Japanse aanval op de Amerikaanse basis Pearl Harbor mee, waardoor de VS bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte. Na de oorlog ging Leavelle bij de politie in de stad Dallas.

Andere moord

Toen hij op 22 november 1963 na de moord op Kennedy als eerste Lee Harvey Oswald ondervroeg, had hij aanvankelijk niet door dat die daar iets mee te maken had. Oswald was opgepakt als verdachte voor de moord op een agent, kort na de aanslag.

"Ik heb 15, 20 minuten met hem gesproken. We hebben het niet over de president gehad, omdat ik niet wist dat hij daarbij betrokken was. Ik heb het alleen over die andere zaak gehad."

Bij latere verhoren hield Oswald zijn onschuld vol. De verdachte vond alle toegestroomde pers geweldig. "Hij leek van alle publiciteit te genieten. Al die aandacht."

Ik zag dat hij een pistool tegen zijn been hield en wist wat er ging komen.

Jim Leavelle over de moord op Oswald

Twee dagen na de aanslag zou Oswald naar een andere gevangenis worden gebracht. Hij werd daarbij met handboeien aan Leavelle geketend.

Bekijk hier de moord op Oswald die live te zien was op de Amerikaanse televisie en een terugblik op de moord op president Kennedy.

De dag dat Kennedy werd vermoord

Leavelle vond het maar niks dat iedereen nog steeds het politiebureau in en uit kon lopen, maar zijn baas wilde alles zo openbaar mogelijk laten verlopen. Daar maakte nachtclubeigenaar Jack Ruby gebruik van.

In de garage van het politiebureau opende die het vuur op Oswald. "Ik zag dat hij een pistool tegen zijn been hield en wist wat er ging komen," herinnerde Leavelle zich, maar tijd om in te grijpen was er niet. Oswald werd geraakt in zijn buik en stierf meteen, volgens Leavelle zonder nog een woord te zeggen.

Het speet Leavelle dat de zaak daarmee afgelopen was. "Ik denk dat we bij de rechter hadden kunnen bewijzen dat hij en hij alleen het had gedaan. Maar het heeft niet zo mogen zijn."

STER reclame