Oud-FBI-directeur James Comey EPA

Oud-FBI-directeur James Comey schond de regels van de FBI toen hij memo's opstelde en lekte van zijn gesprekken met president Trump, maar wordt daar niet voor vervolgd. Dat meldt het kantoor van de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat verantwoordelijk is voor toezicht op de politiedienst.

Volgens de inspecteur-generaal heeft Comey de inhoud van een handgeschreven memo met een vriend gedeeld, die erover vertelde aan journalisten van The New York Times. Het doel van Comey zou zijn geweest om het ministerie van Justitie te dwingen tot een onafhankelijk onderzoek naar zijn gesprekken met Trump.

Michael Flynn

In het bewuste memo beschreef Comey het gesprek waarin Trump hem vroeg een FBI-onderzoek naar de omstreden oud-nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Comey bracht dat naar buiten nadat Trump hem in 2017 had ontslagen. Enkele maanden later bekende Flynn overigens dat hij tegen de FBI had gelogen over contacten die hij onderhield met Rusland.

Comey zei eerder dat hij de memo had gelekt omdat hij bang was dat Trump erover zou liegen:

'Ik was bang dat Trump zou gaan liegen'

Volgens de inspecteur-generaal heeft Comey geen topgeheime informatie gelekt. "Maar als huidige of voormalige FBI-medewerkers het voorbeeld van de oud-directeur volgen en gevoelige informatie prijsgeven vanwege hun persoonlijke overtuigingen, dan kan de FBI niet meer goed zijn handhavingstaken uitvoeren", schrijft de inspecteur-generaal in een rapport.

Comey wil excuses van 'lasteraars'

Comey wijst er zelf op dat het rapport van de inspecteur-generaal hem vrijpleit van het lekken van geheime informatie. "Ik hoef geen publieke excuses van iedereen die me heeft belasterd, maar een berichtje met 'sorry dat we leugens over je hebben verspreid' zou fijn zijn", schrijft de voormalige directeur van de FBI op Twitter.

"En iedereen die het er de afgelopen twee jaar over heeft gehad dat ik in de bak terecht zou komen of dat ik een leugenaar of een lekker zou zijn: ga eens bij jezelf te rade waarom je nog steeds de mensen vertrouwt die je al die tijd onjuiste informatie hebben gegeven", gaat Comey verder. "Inclusief de president."

STER reclame