Na 15 dagen op zee komt Greta Thunberg aan in New York
NOS NieuwsAangepast

Activist Thunberg na overtocht in New York: 'Ik overtuig Trump toch niet'

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg denkt niet dat het zin heeft om in discussie te gaan met de Amerikaanse president Trump over het klimaat. Dat zei ze bij haar aankomst in New York. Thunberg reisde per zeilboot naar de Verenigde Staten omdat ze niet wilde vliegen. Ze is in New York om een VN-conferentie bij te wonen.

De tocht duurde twee weken. Ze vertrok op 14 augustus vanuit Plymouth op het zeiljacht Malizia II. De tocht op het lichtgewicht racejacht, gespeend van alle luxe, was niet zo onaangenaam als ze had verwacht, vertelt ze tegen journalisten. "Maar dit moet niet iedereen gaan doen. Het is belachelijk dat ik zo de oceaan moet oversteken om een punt te maken."

Gisteravond meerde Thunberg aan in New York:

'Waarom zou ik Donald Trump wel kunnen overtuigen?'

Als journalisten haar vragen wat zij tegen president Trump zou zeggen, zegt ze: "Luister naar de wetenschap. Maar dat doet hij toch niet. En als niemand hem ervan kan overtuigen hoe urgent klimaatverandering is, waarom zou ik dat dan wel kunnen? Daarom richt ik me liever op het verspreiden van de bewustwording."

De klimaatactiviste kreeg voor haar zeiltocht veel lof, maar er klonken ook kritische geluiden. Een Duitse journalist berekende dat het voor het klimaat veel beter was geweest als zij en haar vader gewoon het vliegtuig hadden genomen. Dat komt doordat de schipper van de Malizia II terugvliegt naar Europa en vijf nieuwe bemanningsleden naar de VS zijn gevlogen om het jacht terug te varen.

Het zeilteam zei dat de CO2-uitstoot van die vluchten wordt gecompenseerd. Een woordvoerder noemde het geen ideale oplossing, "maar het is beter dan niets". Thunbergs actie ging bovendien niet per se over het redden van het klimaat, maar om de bewustwording. "We moeten er allemaal over nadenken of we niet minder zouden moeten vliegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl