In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Ron (59) blijkt toch niet terminaal ziek, maar is wel z'n huis kwijt

Hij had al rouwkaarten uitgekozen en muziek voor op z'n begrafenis - drie liedjes van Hazes - toen Ron Brand (59) uit Amsterdam ineens hoorde dat hij toch niet binnenkort zou sterven. In het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam was een fout gemaakt. Maar zijn huurhuis had hij al opgezegd en hij dreigde dakloos te worden. Woningcorporatie Stadgenoot schiet nu te hulp.

Begin dit jaar ging het niet goed met de Amsterdammer. Volgens AT5 werd hij met ernstig nier- en leverfalen opgenomen in het OLVG in Amsterdam-Oost. Na zeven weken kreeg de man in het bijzijn van zijn ex-vrouw en dochter te horen dat hij waarschijnlijk nog maar drie maanden zou leven. Hij lichtte zijn familie, vrienden en collega's in en besloot zijn huurhuis op te zeggen.

De inboedel werd weggehaald door een kringloopwinkel. Brand was inmiddels overgebracht naar een hospice in Osdorp. Maar na drie maanden was hij niet overleden, sterker nog: het ging wat beter. Van de arts van de maag-darm-leverafdeling hoorde Brand dat er "iets was misgegaan". Uit het onderzoek bleek dat de nieren van de man het weer deden en dat zijn lever - weliswaar beschadigd - ook nog wel even mee kan. Zijn levensverwachting werd opgeschroefd naar twee jaar of meer.

Het OLVG-Oost kan om privacy-redenen niet reageren op de kwestie, laat een woordvoerder weten.

Daklozenopvang

NH Nieuws meldt dat de Amsterdammer vrijdag weg moet uit het hospice, maar hij heeft geen huis meer. De maatschappelijk werker adviseerde hem aan te kloppen bij de daklozenopvang. Maar woningcorporatie Stadgenoot heeft vandaag laten weten Brand te zullen helpen met het zoeken naar een woning. "De woningen liggen niet voor het oprapen, maar dit is zo'n schrijnend geval dat wij deze man gaan helpen. We laten hem niet onder een brug slapen."

"Dit had ik nooit durven dromen", zegt Brand tegen AT5. Hij vond de afgelopen 48 uur behoorlijk heftig. "Ik loop een beetje over van emoties. Eerst was ik terminaal en nou ben ik gezond. Later zou ik dakloos worden en nou krijg ik een huis."

Advertentie via Ster.nl