1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

Van de Donk: 'Er wordt van ons verwacht dat dit een makkie wordt'

Oranje-voetbalsters knuffelend op weg naar EK-kwalificatieduels

"Het voelt eigenlijk alsof ik gisteren nog het WK aan het spelen was", zegt Oranje-voetbalster Daniëlle van de Donk. De realiteit leert echter dat de finale van het mondiale voetbaltoernooi inmiddels een dikke zeven weken achter haar ligt. De volgende klussen staan alweer voor de deur met het Nederlands elftal: EK-kwalificatiewedstrijden.

Van de Donks gevoel illustreert niettemin hoe intens ze het WK in Frankrijk beleefd heeft. Het kostte de middenveldster dan ook even om ervan los te komen, en niet in de laatste plaats door het eindresultaat. "Ik heb heel lang nog gebaald dat we verloren hadden in de finale", kijkt ze terug op de 2-0 nederlaag van Oranje tegen de Verenigde Staten.

De teleurstelling van de verloren eindstrijd heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een positieve benadering. "Als je ziet wat we hebben bereikt en wat we teweeg hebben gebracht en hoe we geschiedenis hebben geschreven, dan overheerst toch de trots. Ik denk er nog graag aan terug."

Pro Shots
Jackie Groenen haalt uit voor de 1-0 in de halve finale van het WK tegen Zweden

Ook bij Jackie Groenen dwalen de gedachten nog regelmatig af naar het voor Nederland zo succesvol verlopen evenement. "Best wel vaak nog", bekent ze. "Ik denk dan terug aan bepaalde momenten en dingen die goed gingen of die juist beter konden."

Verbeterpunten

In Zeist is ook met de hele ploeg nog eens teruggedacht aan het WK. Met name om te inventariseren hoe de vice-kampioen in de toekomst nóg beter voor de dag kan komen. "We hebben hier op de eerste dag met het team samengezeten", vertelt Van de Donk. "Het was ook eigenlijk de eerste kans om het WK te evalueren met z'n allen."

De conclusies houdt ze voor zich. "Sorry. Dat is iets van het team en dat blijft ook in het team. Maar er zijn nog genoeg punten die we willen verbeteren richting Olympische Spelen en EK-kwalificatie."

Van de Donk: 'Ik baalde nog lang van verloren finale'

Naar die Spelen van volgend jaar in Tokio, een tijdens het WK verdiende bonus, wordt reikhalzend uitgekeken, maar eerst is de EK-kwalificatie nog aan de orde. Te beginnen komende week als de strijd in groep A losbrandt met wedstrijden tegen Estland (30 augustus, in Tallinn) en Turkije (3 september, in Heerenveen).

Groenen heeft er zin in. "Ik vind het wel heel erg leuk. Het zijn potjes die van belang zijn, het draait ergens om. En we kunnen daar ook weer dingen uit halen. Ik vind dat altijd leuker dan een vriendschappelijke wedstrijd."

Makkie

De Oranje-vrouwen zijn het aan hun stand verplicht om de poule van zes - Kosovo, Rusland en Slovenië maken het sextet compleet - fluitend naar hun hand te zetten en zich als groepswinnaar voor het EK te plaatsten. Vindt ook Van de Donk, maar niet zonder een kanttekening te plaatsen.

"Er wordt van ons verwacht dat dit een makkie wordt en dat we gewoon eerste worden. Daar ben ik het mee eens: we moeten ook eerste worden. Maar daarin schuilt wel de valkuil van onderschatting."

Daar ligt een schone taak voor de door bondscoach Sarina Wiegman aangevoerde technische staf, weet Van de Donk. "Ik ken onze staf inmiddels wel een beetje en die gaat er zeker voor zorgen dat dat niet gaat gebeuren."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl