Een verpleegkundige helpt een vrouw met haar arm
NOS NieuwsAangepast

Bestuur beroepsvereniging verpleegkundigen stapt op vanwege omstreden wet

Het bestuur van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen V&VN is opgestapt omdat het fouten heeft gemaakt in de discussie over de invoering van de wet waar de afgelopen weken veel onrust over ontstond. Het bestuur geeft toe dat de achterban onvoldoende kans heeft gekregen om zijn mening te geven. "Dat spijt ons enorm en daar nemen we nu onze verantwoordelijkheid voor", zegt aftredend voorzitter Henk Bakker.

Het voorstel voor de Wet BIG II maakte een onderscheid tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Verpleegkundigen uit de eerste groep zouden direct de nieuwe functie van regieverpleegkundige kunnen gaan vervullen.

Mbo-verpleegkundigen en hbo-verpleegkundigen die voor 2012 zijn afgestudeerd zouden daarvoor eerst extra scholing moeten volgen. Het V&VN-bestuur stond achter dit voorstel, maar tienduizenden leden niet. Zij steunden een actiecomité dat vond dat het voorstel van tafel moest.

Verpleegkundige Hanna Bonnes zei eerder al dat ze bang is dat ze straks haar werk op de ambulance niet meer mag doen:

Verpleegkundige: 'Deze wet is op zijn zachtst gezegd pijnlijk'

Vanwege de onrust trok minister Bruins het voorstel vorige week in. "Op deze manier zie ik de wet niet vliegen", zei hij bij Jinek. "Ik ben op zoek naar een gezamenlijke oplossing die door alle partijen wordt gedragen." Bruins heeft oud-SER-voorzitter Rinnooy Kan gevraagd mee te denken bij het zoeken van een alternatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl