ANP

Drie mannen uit Assen, Haren en Eelde hebben een celstraf tegen zich horen eisen vanwege het chanteren van mannen via Tinder.

De drie deden zich op de datingapp voor als een 18-jarig meisje. Het 'meisje' legde contact met mannen, stuurde aan op een date en zei daarna dat ze in werkelijkheid 15 jaar was. Sommige mannen haakten daarop af, maar anderen zetten de date door. Op de afgesproken plek troffen ze vervolgens niet het meisje, maar de drie mannen die alles filmden, schrijft RTV Drenthe.

Volgens het Openbaar Ministerie dreigde het trio de beelden online te zetten of de politie te bellen als ze geen geld zouden krijgen. Ze lieten hun slachtoffers pinnen en verdienden zo duizenden euro's. Ook maakten ze een paar telefoons buit.

We wilden pedo's pakken. Niet om ze iets aan te doen, maar om ze te vertellen dat wat ze deden fout was.

Verdachte

De verdachten spreken tegen dat ze om geld of telefoons vroegen. Ze zeggen dat de slachtoffers dat zelf aanboden. In de rechtbank verklaarden ze dat ze een maatschappelijk probleem wilden aankaarten. "Zes van de tien mannen willen afspreken met een minderjarige. Daar doet niemand wat aan."

Bij de politie verklaarde een van de mannen dat hij met zijn vrienden hetzelfde wilden doen als Alberto Stegeman, die pedoseksuelen opspoort, filmt en confronteert met hun gedrag. "We wilden pedo's pakken. Niet om ze iets aan te doen, maar om ze te vertellen dat wat ze deden fout was."

Dat sommige slachtoffers van plan waren om af te spreken met een minderjarige noemt het OM 'laakbaar'. "Maar als je iets goed had willen doen, had je de politie moeten bellen." De officier van justitie stelde dat het de mannen wel degelijk om het geld ging. Een lucratieve handel, een verdienmodel. Tegen hen is een celstraf van 12 tot 16 maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Ontredderd

Eén slachtoffer legde in de rechtbank een verklaring af. Hij bekende dat hij inderdaad met een 15-jarig meisje wilde afspreken. "Ik was depressief, anders had ik dat nooit gedaan. Ze liepen lachend weg toen ik ze 1800 euro had gegeven. Ik was totaal ontredderd." Hij eist ruim 3000 euro schadevergoeding.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

STER reclame