Graafsma voordat hij het politiekantoor in Hilversum binnenging
NOS NieuwsAangepast

Protestactie vader omgekomen Dascha in politiebureau voorbij

De vader van de in 2015 overleden tiener Dascha Graafsma heeft uit protest een groot deel van de dag doorgebracht in het politiebureau van Hilversum. Hij zegt een nieuwe bevestiging te hebben van onzorgvuldigheden in het politieonderzoek naar de dood van zijn dochter. Toen de politie 's avonds toezegde dat hij camerabeelden opnieuw mag bekijken, beëindigde hij zijn protestactie en verliet hij het bureau.

Graafsma vindt dat het onderzoeksteam van de familie onvoldoende wordt betrokken bij de deze maand aangekondigde forensische second opinion. Die moet uitwijzen of Dascha stond of lag toen zij 's nachts werd aangereden door een trein. De familie had aangedrongen op dit extra onderzoek.

In deze video licht Rene Graafsma zijn onvrede toe:

Dascha werd na een avond stappen aangereden op een onbewaakte spoorwegovergang tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Het Openbaar Ministerie en de politie concludeerden dat er geen anderen betrokkenen waren bij haar dood en dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Zij zijn altijd uitgegaan van zelfdoding.

'Onderzoek niet gedegen'

Haar nabestaanden leggen zich niet neer bij die conclusie. Op basis van eigen onderzoek menen zij dat de politie haar dood niet gedegen heeft onderzocht.

Ook schakelden ze een eigen forensisch expert in. Zijn conclusies worden meegenomen in de forensische second opinion, waarbij nieuwe officieren van justitie zullen beoordelen of er opnieuw onderzoek moet worden gedaan naar Dascha's dood.

De nabestaanden worden tussentijds verder niet gehoord en moeten de conclusies afwachten. Dat is gangbare praktijk, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, al hadden de nabestaanden op meer gerekend. "Als het wantrouwen bij de familie zo groot is, houd ze dan in ieder geval op de hoogte", zegt Joey Roelofs, die de woordvoering doet namens de familie.

Dascha Graafsma stierf in 2015

Los van de forensische second opinion maakt Dascha's vader Rene Graafsma een punt van de camerabeelden van een verkeerstelling op een weg in de omgeving van de spoorwegovergang waarop ze om het leven kwam. Ten tijde van Dascha's dood stonden er voor beide rijrichtingen camera's opgesteld. De nabestaanden, die de beelden hebben mogen zien, zeggen dat het beeld van een rijrichting ontbreekt.

Bewijs is volgens hen een brief van een officier van justitie uit 2016, waarin staat dat er een auto te zien is op de beelden. Ook een getuige zegt een auto te hebben gehoord. Omdat de nabestaanden die auto niet hebben gezien, denken ze dat het beeld van deze camera nooit is meegenomen in het onderzoek.

"Gisteren hebben we bevestiging gekregen dat dit de enige beelden zijn die ze hebben", zegt familiewoordvoerder Roelofs. "Wat er is gebeurd met de beelden, is de vraag", zegt Roelofs. "We snappen er niks meer van."

Het ontbreken van het videomateriaal duidt volgens hem op een onherstelbaar gat in het onderzoek: "Beelden van verkeerstellingen worden na een aantal weken verwijderd vanwege de privacy."

Verbazing bij OM

Het Openbaar Ministerie zei vanmiddag verbaasd te zijn dat Graafsma bij het politiebureau zat. "Wij gaan ervan uit dat zij gewoon alle beelden hebben gezien", zei een woordvoerder. "Dat heeft het bedrijf van de verkeerstelling ook aan ons bevestigd. Zelfs als er nog een auto te zien is, betekent dat niet gelijk dat er sprake is van een misdrijf."

In een gesprek met de politie sprak Graafsma vanavond af dat hij de beelden die hij al eerder heeft gezien, binnenkort opnieuw mag bekijken. "Om vast te stellen of de beelden in de zuidelijke richting al dan niet ontbreken", laat Roelofs weten aan De Gooi- en Eemlander. "René heeft met deze afspraak zijn vertrouwen uitgesproken in de samenwerking met politie en justitie en heeft het bureau verlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl