ANP

Delen van Nederland hebben een tropische dag achter de rug. In de zuidelijke provincies werd het bijna overal 30 graden of meer, met 31 graden op vliegbasis Gilze-Rijen als uitschieter. Ook in het oosten werd de 30 graden gehaald. Het koelst bleef het in de kop van Noord-Holland, met 24,7 graden.

Het RIVM had vanwege de warmte in overleg met het KNMI het hitteplan in werking gesteld. Mensen krijgen in ieder geval tot en met maandag het advies om voldoende te drinken en inspanningen te beperken. Ook raadt het instituut mensen aan om te letten op kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, zieken en mensen in een sociaal isolement.

Het laatste hitteplan was van 23 tot en met 28 juli van kracht, toen het extreem heet was. Op vliegbasis Gilze-Rijen werd die week 40,7 graden gemeten.

Via NOS Ooggetuige kwamen onderstaande foto's binnen van het mooie weer:

In het hele land zijn vanwege de warmte maatregelen genomen. Zo zijn er voor de in totaal bijna 130.000 bezoekers van het dancefestival Mysteryland in Haarlemmermeer extra watertappunten en luifels neergezet.

Her en der zijn evenementen aangepast. Zo heeft de organisatie van de Bommen Berendloop in Groningen voor morgen de halve marathon geschrapt en er een wedstrijd van tien kilometer van gemaakt.

Drukte op weg en spoor

Op de wegen richting het strand was het de hele dag druk. Onder meer op de N57 richting Ouddorp, de N200 naar Bloemendaal en de N201 naar Zandvoort stond het verkeer in de file.

Rijkswaterstaat heeft vanochtend het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat de wegbeheerder extra materiaal inzet, zodat automobilisten die op de snelweg stranden met pech zo snel mogelijk naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht worden. Ook raadt de dienst weggebruikers aan voldoende drinkwater mee te nemen.

Vanwege het mooie weer laat de NS extra treinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort. Ook morgen rijden tussen 19.00 uur en 22.00 uur vier treinen per uur tussen beide plaatsen in plaats van de gebruikelijke twee op dat tijdstip.

STER reclame