Matthijs de Ligt AFP

Vanavond om 18.00 uur krijgt Matthijs de Ligt eindelijk de kans om na een topseizoen bij Ajax ook in de Serie A te schitteren. Dan gaat - eindelijk - de Italiaanse competitie van start, met een duel tussen Parma en Juventus.

De vraag is alleen: slaagt de 20-jarige verdediger met een prijskaartje van ruim 70 miljoen euro er wel in een basisplaats te veroveren? "Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci zullen het hem niet gemakkelijk maken", stelt de Italiaanse journalist Luca Bianchin, die Juventus al jaren volgt voor La Gazzetta dello Sport.

Van het strand naar het stadion

De Serie A is de laatste grote Europese competitie waar de bal voor het nieuwe seizoen gaat rollen. Immers: in de vakantiemaand augustus hebben de Italianen andere dingen aan hun hoofd. Winkels zijn gesloten, stadions zijn leeg en de families trekken in groten getale naar de Italiaanse stranden.

Voor De Ligt en zijn Juventus-collega's geldt dat natuurlijk niet. Met een nieuwe coach aan het roer, Maurizio Sarri, moet de Oude Dame worden klaargestoomd voor de negende landstitel op rij. En - als het even kan - de in Turijn zo felbegeerde Champions League.

Maar in de duels tijdens de voorbereiding oogden Juventus en De Ligt allesbehalve overtuigend. Volgens Bianchin heeft dat alles te maken met de trainerswissel.

Matthijs de Ligt (midden) viert de overwinning in een trainingspartijtje AFP

Lastige overgang van Allegri naar Sarri

Massimiliano Allegri moest vertrekken na wéér geen Europese beker - en ondanks vijf landstitels op rij - maar de spelers moeten nog wennen aan de compleet andere speelstijl van Sarri. "Het is een heel lastige overgang van Allegri naar Sarri", vertelt Bianchin. "In hun manier van werken en hun ideeën over voetbal zijn ze elkaars tegenpolen."

"Sarri is iemand die elftallen zorgvuldig opbouwt, hij wil domineren met veel korte passes, op balbezit spelen en hoog druk zetten. De filosofie van Allegri, voor zover je van een filosofie kan spreken, was heel simpel en concreet: winnen."

"De spelers van Juventus moeten nu heel anders denken en dat is moeilijk", vervolgt Bianchin. "Het is een lang proces. Teams van Sarri hebben het in de eerste weken altijd moeilijk. Maar het kan natuurlijk niet te lang duren, want Juventus heeft de eerste weken een pittig programma. En geduldig zijn ze bij Juventus nooit."

Geduld is ook een schone zaak voor Matthijs de Ligt. Want de voormalige aanvoerder van Ajax had het in de voorbereiding eveneens lastig. Zo luisterde hij zijn debuut in de basis op met een eigen doelpunt tegen Internazionale en kreeg hij tijdens een duel met Atlético Madrid geen vat op João Félix: het andere wonderkind scoorde twee keer.

Zorgen voor De Ligt?

In de laatste test voor het nieuwe seizoen, zaterdag tegen Triestina, was De Ligt slechts invaller. Het centrum van de defensie was in handen van het ervaren duo Chiellini en Bonucci. Moet De Ligt zich zorgen maken?

"De Ligt is nog jong en de concurrentie is groot. Chiellini en Bonucci zullen het hem niet gemakkelijk maken", aldus Bianchin. "Tijdens het oefentoernooi in China heb ik vorige maand aan Sarri gevraagd: is het een idee om met alle drie te spelen? Nooit, zei Sarri. Er zijn twee plekken voor drie centrale verdedigers."

Matthijs de Ligt AFP

De positie van club-icoon Chiellini, de 35-jarige 'professor' die al veertien jaar het wit-zwarte shirt draagt, lijkt daarbij onaantastbaar. "Maar Chiellini zal dit jaar niet meer dan 25 wedstrijden spelen", voorspelt Bianchin. "Hij is op leeftijd, heeft geregeld fysieke problemen en kiest daarom zijn wedstrijden uit. Dat biedt weer kansen voor De Ligt."

De Ligt steelt Italiaanse harten

Als voetballer moet De Ligt zijn plaats wellicht nog veroveren, maar buiten het veld heeft hij wel al de nodige Italiaanse harten gestolen. "Ik ben onder de indruk van hoe hij zich met zijn vriendin aanpast aan Italië, Turijn leert kennen en Italiaans leert spreken. Je ziet dat ze hun tijd nemen om te wennen en te genieten van Turijn", zegt Bianchin.

"Op de twintigste verjaardag van De Ligt zag je op zijn Instagram-story dat hij de kaarsjes uitblies van een taart met de tekst 'Auguri' (Gefeliciteerd, red.). Het zijn kleine dingen, maar het zegt veel. Er zijn buitenlandse spelers in Italië die na vier jaar nog geen woord Italiaans spreken."

Wie dit jaar de grote ster bij Juventus zal worden, dat is wel duidelijk: Cristiano Ronaldo. De Portugese superster werd vorig seizoen gehaald om de Champions League te winnen, maar daar stak De Ligt met Ajax een stokje voor. Dit seizoen is er een nieuwe kans.

"Hij is dit seizoen weer de leider, daar is geen twijfel over mogelijk. Sarri heeft al gezegd dat Ronaldo alle vrijheid krijgt om te doen wat in hem opkomt. De rest van het team speelt in zijn dienst."

En dat team lijkt dit seizoen weer sterker dan vorig seizoen, met Mario Mandzukic en Paolo Dybala naast Ronaldo in de aanval, verse krachten Aaron Ramsey (Arsenal) en Adrien Rabiot (Paris Saint-Germain) op het middenveld en dus dat grote talent van Ajax erbij in de defensie.

Tien titels op rij of de Champions League?

Dat zou allemaal moeten leiden tot succes op het hoogste Europese niveau. Want dat Juventus dit jaar voor de negende keer op rij kampioen van Italië wordt, daarover bestaat eigenlijk geen twijfel. Hebben ze in Turijn een voorkeur?

"De Champions League is de obsessie van Juventus. De verloren finales in 2015 en 2017 hebben hun manier van denken veranderd. Veel Juventus-fans zouden zo drie Serie A-titels willen inruilen voor één Champions League", aldus Bianchin.

"Maar voorzitter Andrea Agnelli heeft nog iets anders in zijn hoofd. Hij wil met Juventus tien landstitels op rij winnen. Dat is nog nooit gebeurd en dat zou voor hem definitief een plekje in de geschiedenisboeken betekenen."

Matthijs de Ligt (l) met Stefan de Vrij voor het oefenduel Juventus-Inter Getty

Programma eerste speelronde Serie A

Zaterdag Parma Juventus
Fiorentina Napoli
Zondag Udinese AC Milan
AS Roma Genoa
Sampdoria Lazio
Torino Sassuolo
Hellas Verona Bologna
Cagliari Brescia
SPAL Atalanta
Maandag Internazionale Lecce

STER reclame